Fet mat kan hjälpa diabetiker

Publicerad 2011-09-12

Hur farligt är det egentligen att äta fett?

Och kan man verkligen lita på sjukvårdens kostråd?

I programmet Vetenskapens Värld som sänds i SVT i kväll, testar ett antal diabetiker att äta fet mat.

– De inser att de mår bättre. Vissa går ner i vikt och kan till och med strunta i några av sina mediciner, säger programledaren Victoria Dyring till Aftonbladet.

Victoria Dyring.

Det handlar om människor med diabetes typ 2 som börjat äta fet mat, tvärt emot de kostråd som de fått från den etablerade sjukvården.

Metoden de testar kallas LCHF, eller Low Carb, High Fat, och bygger på att man äter lite kolhydrater och mycket fett.

Mätt på fett

För vissa av diabetikerna som deltar i kvällens program av Vetenskapens Värld som sänds klockan 20.00 i SVT2, verkar det vara snudd på en mirakelkur.

– Man äter sig mätt på fett och drar ner på de snabba kolhydraterna. Typ2-diabetikerna har en särskild situation. De måste kontrollera sitt blodsocker och kolhydraterna omvandlar sig till socker i kroppen, säger Victoria Dyring.

Bättre värden

Reportern Ann Fernholm följer en grupp diabetiker som går på kurs i Karlstad. Där lär de sig att äta fett istället för kolhydrater.

I tv-programmet kan man se deltagarna en timme efter att de intagit en fet måltid. De ombeds mäta sitt blodsocker.

Jonas Frölid, som fått höra av en sjuksköterska att han snart kommer hamna på akuten för hjärtproblem, får värdet 5,8.

– Jag fick väldigt bra värden på mitt blodsocker. Det var väl hälften av vad det brukar vara, säger han.

"Det funkar"

Skillnaden är markant. En normaldag hade vissa av deltagarna ett värde på uppemot 17 eller 18, enligt Victoria Dyring.

– Jag blev positivt överraskad att mitt blodsocker var så lågt som 4,6. Det kunde jag faktiskt inte tänka mig. Då funkar det. Jag har fått ett första bevis för att det här faktiskt funkar för min kropp, säger Lisa Nilsson.

Ingen diabeteskost

Men Leif Groop,  professor i diabetes och endokrinologi på Lunds universitets Diabetescenter och överläkare på Endokrinologiska kliniken Skånes universitetssjukhus i Malmö, tror inte på LHCF som en mirakelkur för de med diabetes av typ 2.

– Det här är en bantningsmetod och ingen diabeteskost. Man kan inte äta sig frisk med det här, säger han till Aftonbladet.

Enligt Leif Groop kan metoden dock vara gynnsam för diabetiker som vill gå ner i vikt.

– Men man bör inte använda den längre än mellan tre till sex månader.

Efterlyser forskning

Enligt Victoria Dyring saknas det forskning på området. Hon efterlyser en mer stabil vetenskaplig grund för de kostråd vi får idag. För människor med diabetes är det extra viktigt.

– Kosten är den viktigaste medicinen för en diabetiker. Det finns drygt 300 000 drabbade drabbade svenskar idag och vi måste veta att de kostråden vi får är de bästa.

Leif Groop anser dock att de kostråd som diabetiker får av svensk sjukvård är väl underbyggda.

– Det finns risker med LCHF för diabetiker. Exempelvis finns det en risk att det kan påverka skelettet negativt. Det finns också en koppling till risk för hjärt- och kärlsjukdomar och det finns arbeten som visar att sammansättningen av fetterna i den här typen av kost är väldigt avgörande.