10 tips till magrare mat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-01

Viktklubbs matkreatör avslöjar sina bästa knep

Grädden är borta och bulgurgrynen på plats. Nu då?

– Att laga smalmat är inte krångligare än att laga "vanlig" mat, säger Kristina Eriksson, Viktklubbs matkreatör.

– Ös på med grönsaker bara så är du hemma.

Viktklubbs matkreatör Kristina Eriksson vet hur lätt lagar god smalmat.

Genom att välja magrare produkter och undvika att fritera och steka minskar du kalorimängden i din mat drastiskt. Svårare än så behöver det inte vara.

– Många upplever att de blir ställda utan ost och grädde, men det finns en hel del alternativ. Gör tomatbaserade såser till exempel. Och keso funkar bra i stället för ost.

Ett annat sätt att minska kalorimängden är att äta mat som mättar bra.

– Fullkornspasta och råris är fullt med fibrer och fyller ut bättre än vanlig pasta och vitt ris, tipsar Kristina.

Det allra smartaste är att lägga till mycket grönsaker. Inte bara en grönsallad vid sidan av, utan även i rätterna.

– Morötter funkar i det mesta, liksom lök och svamp.