Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Pengar stoppar unga från vård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

Pengar och prioriteringar är två anledningar till att en hel genration väljer bort tandläkaren.

Det kan få stora konsekvenser för den framtida folkhälsan.

– Problemen som rör munhälsan är så stora att man inte kan prata om hälsa utan att prata tandvård, säger tandläkarförbundets ordförande Roland Svensson.

En kartläggning gjord på Malmö högskola ger tydliga signaler: personer mellan 20 och 40 år struntar i att besöka tandläkaren.

– Fram till 19 år är tandvården fri. Men sedan får många också ett ändrat liv, kanske flyttar för studier eller åker utomlands, säger Nina Lundegren, en av forskarna bakom stiudien, till TT.

Att pengarna spelar in står klart, men det finns fler orsaker enligt tandläkarförbundets ordförande Roland Svensson.

– Plånboken är en del men också prioriteringar. Som student väljer man kanske hellre en kväll på stan än tandvård.

Dyrt för samhället

Men det börjar bli dags att stå över den där ölen på fredagskvällen och i stället boka in en tid hos tandläkaren. För även om munhälsan känns bra just nu, hopar sig problemen runt hörnet. Både för individen och för samhället.

– De friska blir friskare, men de sjuka blir inte friskare. Vi ser att de som drar på sig karies tidigt även får karies senare i livet och det handlar i slutändan om väldigt mycket pengar. Dels att behandla patienten, men också för samhället i form av produktionsbortfall, säger Svensson.

”364 dagar att sköta själv”

Den 12 september anordnas Munhälodagen, ett led i att uppmärksamma folk på det växande hälsoproblemet.

– Det går att komma till rätta med det här, och det billigaste är förebyggande vård. Att man besöker tandläkaren ofta och därmed kan sätta in rätt åtgärd tidigt, säger Svensson.

– Men grunden är självklart att man sköter om sina tänder och munhålan. För även om man går på kontroll en gång om året så är det 364 dagar kvar att sköta själv.

Följ ämnen i artikeln