Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Var tredje läsare säger ja till sänkt lön

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-03

Fler förbund kan komma att följa efter, enligt forskare

Var tredje läsare är beredd att gå ner i lön för att behålla jobbet.

Arbetsmarknadsforskaren Henrik Lindberg tror att gårdagens avtal nu kan sprida sig till fler branscher.

– Det här kan ses som ett slags prejudikat, säger Lindberg till Aftonbladet.

”Du blir ledig, men får behålla jobbet och din ersättning blir bättre än a-kassan.” Så sammanfattar IF Metall gårdagens uppgörelse om sänkt arbetstid mot att de anställda slipper uppsägning.

Bakgrunden är att tiotusentals metallare riskerar arbetslöshet i år. 40 000 är redan varslade. En ren krisåtgärd, säger metallbasen Stefan Löfven. Det handlar inte om att sänka lönerna utan om att rädda jobben.

Unik uppgörelse

En unik uppgörelse och ett trendbrott säger många i dag och Henrik Lindberg, forskare på näringslivets forskningsinstitut Ratio, tror att fler kommer att följa efter.

– Det har redan förekommit sådana diskussioner. Bland annat har man försökt få till stånd ett liknande avtal med tjänstemannafacket Unionen. De har hittills sagt nej. Som facklig företrädare är det svårt att göra något annat. Men min bedömning är att det här kommer även till andra avtalsområden.

Vilka då?

– De som är drabbade av den här industriella krisen. Det kan vara andra LO-förbund men även tjänstemannaförbund, säger Henrik Lindberg.

– Från fackligt håll är det ett slags prejudikat att man kan tänka sig att gå ner i arbetstid och därmed sänka lönen i kristid. Det kan arbetsgivarna utnyttja.

Var tredje säger ja

Nära 50 000 har svarat på Aftonbladets fråga: Skulle du kunna tänka dig att gå ner i lön för att rädda ditt och kollegornas jobb? Var tredje läsare säger ”ja”. Henrik Lindberg är inte förvånad.

– Det är väntat att det finns en så pass stor opinion för det här. Även om de får lägre inkomst så anses det bättre än att förlora jobbet.

Kommer vi få se inkomstsänkningar på arbetsmarknaden även efter den akuta krisen?

– Det får vi se. När krisen är över kommer man att utvärdera om det här var ett lämpligt sätt för att rädda jobben. Men från fackligt håll vill man nog se det som en ren krisåtgärd.

Regeringen har än så länge legat lågt med sina kommentarer. Det gör de rätt i, menar Lindberg.

– I valrörelsen var budskapet att man inte skulle medverka till att lönerna sänks på den svenska arbetsmarknaden. Därför kan inte regeringen gå ut och applådera det här.