Bensköra kvinnor får inte medicin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-22

Tre av fyra bensköra kvinnor som drabbats av fraktur får inte medicin mot nya benbrott.

Det visar en undersökning av analysföretaget IMS Health.

Orsaken kan vara låg status, menar experterna.

Benskörhet, osteoporos, innebär minskad benvävnad och förändringar i benvävnadens struktur. Det leder till minskad hållfasthet och ökar risken för frakturer.

Tillståndet är vanligt och man beräknar att så många som varannan kvinna över 50 år någon gång får en benskörhetsfraktur, något som varje år kostar samhället cirka fem miljarder kronor.

För få medicineras

Men trots att så många kvinnor drabbas av sjukdomen är det bara cirka 23 procent som medicineras mot benskörhet efter en fraktur, en siffra som borde uppgå till 70 procent, enligt Dan Mellström, professor i geriatrik vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Följer man Läkemedelsverkets riktlinjer och läkemedelsbehandlar alla som haft benskörhetsfraktur och som också har låg bentäthet borde det vara 70 procent och för allvarligare frakturer, som på höft och ryggkotor är det nästa samtliga, säger Dan Mellström till tidningen Reumatikervärlden.

Minst generösa med behandling är Blekinge läns landsting där endast 17,2 procent av de drabbade kvinnorna medicinerades mellan 2006-2008. Högst ligger Västerbotten med 30,5 procent, enligt analysföretaget IMS Health.

Låg status

En av orsakerna till varför kvinnorna inte medicineras tror experterna beror på låg status.

– Hade det varit cancer eller en sjukdom som drabbar män hade det sett annorlunda ut, säger Olle Svensson, överläkare och professor i ortopedi vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå till Reumatikervärlden.

– Politiker är inte lika villiga att satsa på något som framförallt drabbar äldre kvinnor, säger Olle Svensson.

Följ ämnen i artikeln