Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

5 grönsaker vi borde äta mer av

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-10

En undersökning som Middagsfrid gjort visar att svenskarna är dåliga på att äta följande 5 grönsaker. Hur är det med dig? Får du i dig det rekommenderade intaget av 500 gram frukt och grönsaker per dag.

Blomkål är en klimatsmart och C-vitaminrik grönsak som kan tillagas på en mängd olika sätt. Att skiva blomkålshuvudet tunt, lägga på en plåt, ringla över olivolja, salt och peppar och rosta i ugnen är jättegott och kan användas som tillbehör till exempelvis kött istället för pasta eller potatis. Blomkål kan även gratineras, kokas eller ätas rå till dip.

Vitkål är en järnrik och underskattad grönsak som enkelt kan kokas i klyftor. Ringla över lite olivolja, salt och peppar medan kålen är ljummen, supergott! Vitkål kan även användas i wokrätter, finstrimlad i sallader eller till olika typer av dolmar.

Kålrabbi får inte missas i grönsaksdisken! Den skalas med kniv eller skalare, har en krispig konsistens och är jättegod att äta rå som stavar eller riven i sallad. Den kan även användas i gratänger eller lättkokas.

Majrova är en perfekt grönsak att använda som råkost i sallader, i grytor och är även god att ugnsrosta. Skalet tar man bort med en kniv eller med en skalare. Majrovan är mild i smaken och innehåller en hel del C-vitamin.

Rödbetor är en vacker, miljövänlig rotsak med naturlig sötma. Det vanligaste är att koka rödbetor, men de är även fantastiskt goda att råriva och ha i sallader med t.ex. morötter och apelsin. Skuren i skivor och ugnsrostad med olivolja, salt och peppar blir fantastiskt goda ”chips”.

Maria Nygårds