Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nio av tio sjukhus har förbättrat sin hjärtsjukvård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-21

– men det är stora skillnader landet runt

Tack vare forskning och bättre vård överlever i dag allt fler som drabbas av hjärtinfarkt.

Men en ny undersökning visar på stora skillnader mellan de olika sjukhusen runt om i landet.

– Många sjukhus behöver bli ännu bättre, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Kvaliteten på hjärtsjukvården, och framförallt den akuta hjärtsjukvården, skiljer sig mellan landets sjukhus.

Det visar det årliga kvalitetsindex för hjärtvården som de svenska hjärt-kärlregistren, Swedeheart, presenterade i ett pressmeddelande på tisdagen. Indexet mäter hur väl sjukhusen följer Socialstyrelsens riktlinjer och baseras på nio åtgärder som rekommenderas med hög prioritet i de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård.

”Mer forskning behövs”

Men även om 60 av 71 svenska sjukhus har förbättrat sin hjärtsjukvård mellan åren 2007 till 2009 finns det fortfarande en hel del att förbättra.

– Sverige har en bra hjärtsjukvård. Det är svårt att mäta kvalitet och vi ska vara försiktiga när vi tolkar siffrorna, men undersökningen tyder ändå på att många sjukhus behöver bli ännu bättre. Att följa de nationella riktlinjerna är viktigt. För att ytterligare förbättra metoderna inom vården behövs det mer forskning kring både diagnostik och behandling, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd i ett pressmeddelande.

Stockholm i topp

Sedan 2007 har fyra sjukhus oförändrat resultat och sju sjukhus har försämrat sina resultat i kvalitetsindex.

Allra störst förbättring står sjukhuset i värmländska Torsby för. De har förbättrat sitt resultat mest i landet, från 2,5 poäng år 2007 till 8,0 poäng år 2009.

– Det är positivt att så många sjukhus har förbättrat sin hjärtvård. Den kraftiga förbättring som sjukhuset i Torsby har åstadkommit visar att det går att förbättra hjärtvården. Om alla sjukhus följde de nationella riktlinjerna i ännu högre grad skulle hjärtvården bli mer jämlik över landet, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Bäst hjärtsjukvård i landet har S:t Görans sjukhus i Stockholm som har fått 8,5 av 9,0 möjliga poäng i kvalitetsindexet.