Stress gör oss förkylda

Publicerad 2012-04-10

Därför blir stressade personer mer mottagliga för förkylningsvirus

”Klä dig varmt så att du inte blir förkyld” har nog de flesta fått höra.

Men kyla orsakar faktiskt inte förkylning.

Stress däremot är en riktig bov i förkylningsdramat, visar ny forskning.

– Det här är en riktigt bra och spännande studie, som gör att vi kan förstå mekanismerna bättre mellan stress och risken att bli sjuk. Och det som är styrkan här är att man faktiskt gör en koppling till en sjukdom, där man faktiskt utsätter folk för smitta och titta på hur många som blir sjuka och hur sjuka de blir, säger Mats Lekander, professor i hälsopsykologi vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet till Vetenskapsradion.

Påverkar stresshormon

Länge har forskarna känt till att långvarig stress kan göra oss mer utsatta för förkylningsvirus. Men sambandet har tidigare inte kunnat förklaras – förrän nu.

En ny amerikansk studie som publicerats i tidskriften PNAS, visar att stressen minskar människokroppens känslighet för kroppens viktigaste stresshormon, kortisol, som bildas i binjurebarken.

Blev mer förkylda

I studien utsattes 276 friska personer för förkylningsvirus. Personerna hölls isolerade.

Det visade sig att de personer som upplevt stress under lång tid före experimentet, blev mer förkylda än övriga deltagare.

I samband med studien togs också blodprov och när forskarna tillsatte kortisol, kunde de konstatera att de vita blodkropparna som kom från de försökspersoner som var stressade, var mindre känsliga för hormonet.

Kortisol har en inflammationshämmande effekt på immunsystemets celler, därför behöver kroppen känslighet för stresshormonet för att kunna bekämpa inkräktande virus. Stressen gör att kroppen blir mer avtrubbad vad gäller förmågan att känna av hormonet.

"Intressant system"

Stressen hos försökspersonerna har bedömts efter deras egna uppgifter, varför det finns anledning att tolka resultatet av studien med viss försiktighet, enligt Vetenskapsradion.

Men enligt Mats Lekander kan man ha hittat en viktig koppling mellan stress till sjukdom, som kan ge svar även när det gäller andra stressrelaterade sjukdomar och hur vi mår.

– Den här delen av immunsystemets aktivitet är ganska lik för olika typer av händelser, och den har också en stark påverkan på hjärnan, så därför är det här ett väldigt intressant system, säger han.