Aftonbladet

Dagens namn: Uno

”Svårt att påstå att nikotin är farligt”

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2011-12-22

Professorn: ”Ingen har blivit beroende bara av nikotin”

Nikotin är inte farligt för kroppen.

Det är heller inte särskilt beroendeframkallande.

Det säger Hans Gilljam, senior professor i Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och grundare av Sluta-röka-linjen.

– I 25 år har vi pratat och pratat om nikotinets skadliga effekter, nu får vi äta upp det, säger han.

Hans Gilljam

En sak är viktig att klargöra direkt. Professor Hans Gilljam påstår absolut inte att rökning är ofarligt, eller att det inte är beroendeframkallande. Däremot pekar den senaste tidens forskning på att nikotinet spelar en väldig liten roll i dramat.

– När du tar ett halsbloss förbränns 8 000 ämnen som du andas in. Många är direkt giftiga och cancerogena. Rökning är livsfarligt. Men nikotin är inte särskilt farligt. Det är svårt att på vetenskaplig grund kunna påstå att ett kroniskt nikotinmissbruk är farligt för en vuxen människa. Möjligen för ett foster, men det är alltså inte säkert. Överhuvudtaget har ny forskning gjort att vi har fått göra en omprövning, det har varit för mycket fokus på nikotin när man pratar om rökningens effekter, säger Hans Gilljam.

Det finns också stora tveksamheter när det gäller nikotinets beroendeverkan. Hans Gilljam säger att ämnet är långt ifrån så beroendeframkallande som man tidigare trott.

"Inte särskilt beroendeframkallande"

– Nej, vi kan nog i dag konstatera att nikotin i sig inte är särskilt beroendeframkallande. Det är ju onekligen så att cigaretter i sig skapar ett starkt beroende, men det handlar inte om nikotinet. Det är snarare om röken, lukten, det sociala, att ha någonting i handen… alla de faktorerna sammantaget, socialt och psykologiskt. Tyvärr har vi i 25 år pratat väldigt övertygande om nikotin som starkt beroendeframkallande, nu får vi äta upp det.

Anledningen till att den vetenskapliga synen på nikotin formulerats om är enkel.

– Nikotinläkemedel har funnits på marknaden länge men det har aldrig någonsin hänt att någon har blivit beroende av dem. Alltså att någon till exempel börjat tugga nikotintuggummi och blivit beroende av det, det har aldrig hänt. Det borde det rimligtvis ha gjort om nikotin var väldigt beroendeframkallande. Sen är det många som slutat röka med hjälp av nikotinläkemedel och sedan fortsatt använda dem i många år, men det är inte samma sak, säger Hans Gilljam.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln