Experten: Håll koll på blodtrycket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-27

– så minskar du risken för en hjärnblödning

– Kopplingen mellan stress på jobbet och hjärnblödning är oftast att man har högt blodtryck, säger professor Nils Wahlgren.

I dag slog Kammarrätten i Göteborg fast att en kvinnlig förskolepedagog hade utsatts för så extremt stressig arbetsmiljö att hon drabbats av en hjärnblödning. Men hur vanligt är det egentligen att man drabbas av en hjärnblödning på grund av stress på jobbet?

Nils Wahlgren, professor i neurologi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, berättar att sambandet mellan stress på jobbet och hjärnblödningar är något som diskuterats ofta genom åren.

– Det man kan säga är att den mest sannolika kopplingen är högt blodtryck. Stress påverkar blodtrycket och högt blodtryck är en stor riskfaktor för att drabbas av en hjärnblödning, säger Nils Wahlgren.

Flera faktorer

Nils Wahlgren berättar att det oftast handlar av en kombination av riskfaktorer där stress, ålder, ärftlighet och diabetes alla kan vara pusselbitar.

Han är inte insatt i fallet med den kvinnliga förskolepedagogen men säger att i de fall man kan utesluta andra riskfaktorer kan det handla om stressiga situationer på jobbet. Om stressen minskar sjunker blodtrycket och då också risken att drabbas av en hjärnblödning.

– Om man är stressad på jobbet ska man absolut ha koll på sitt blodtryck och vara medveten om riskerna. Man bör ha ett blodtryck där övertrycket är max 120 och undertrycket max 80, säger Wahlgren.

Ett högt blodtryck ska alltid tas på allvar. Det första man bör göra är att ändra sin arbetssituation för att minska på stressen, men om inte det hjälper måste man behandla sitt höga blodtryck.

– För en del räcker det med att minska stressen och börja motionera men i vissa fall behövs det även medicin. Det viktiga är att man har en god läkarkontakt och får den hjälp man behöver, säger Nils Wahlgren.