Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Forskarlarm: GI-dieten kan skada hjärtat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-15

Nu varnas för kändisarnas favoritbantning

Är du rädd om hjärtat?

Då ska du inte banta med GI-metoderna, varnar engelska forskare.

Mer fett och mindre kolhydrater är bra och ger dig lägre vikt, hävdar GI-profeterna Atkins och Montignac.

Men två veckors diet med metoderna räckte för att sänka hjärtats energi med 16 procent hos dem som deltog i studien.

En av de 19 deltagarna orkade inte ens med sin vanliga joggingrunda.

Samtliga bantares hjärtan blev dessutom något hårdare i strukturen. Alla fick också svårare än vanligt att koppla av och varva ned.

"Hjärtat är en muskel"

Två veckor efter att försöket avslutats försvann problemen hos alla deltagarna.

-Jag är inte förvånad, hjärtat är en muskel och musklerna orkar inte lika mycket när bränslet minskar, säger Joep Perk, hjärtläkare och överläkare vid Oskarshamns sjukhus.

-Det är ingenting som jag heller rekommenderar, men jag tror inte att det är farligt på kort sikt. Hittills har man än så länge inte sett att dieter kan ge upphov till hjärtsjukdomar.

Det är först vid långvarig svält som vid svår aneroxi som man vet att ett friskt hjärta tar stryk, menar Joep Perk.

Men att dra ned på kolhydraterna så att musklerna - och därmed också hjärtat - får mindre energi är ingen bra bantningsmetod, menar han.

Vet för lite om verkan

Elisabeth Rothenberg, chefsdietist vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och ordförande i Dietisternas riksförbund, är också negativ till bantning enligt GI-metoderna

- Vi har hela tiden varit skeptiska, vi vet för lite vad som händer med kroppen på lång sikt, säger hon.

- Dessutom är risken stor att man får i sig för mycket av det farliga, mättade fettet och att detta inte är bra för hjärtat är ingen hemlighet.

Det här är GI-metoden

Christina Barbäck

Följ ämnen i artikeln