Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Varför är det så många unga som är deprimerade?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-22

Sten Thelander, läkare och sakkunnig i psykiatri svarade på läsarnas frågor om depression i ett chatt på aftonbladet.se.

Nettan säger: Varför är det så många unga som är deprimerade?

   Sten Thelander säger: Det är ingen som vet. Depressioner har alltid funnits, vad som är nytt är att första depressionen inträffar i allt lägre ålder. Vad det beror vet man inte ännu.

lily säger: Hur ung kan man vara för att börja få "lyckopiller".

   Sten Thelander säger: Det är en bedömning som läkaren, barnet/ungdomen och föräldern måste göra tillsammans. Det finns inga läkemedel mot depression som är godkända för barn. Men om läkare har tillgång till forskning som motiverar det får han skriva ut icke godkända läkemedel, men måste informera patienten. Vi vet bara att det finns alldeles för lite kunskaper om vilka effekter de här läkemedlen har på unga.

liten säger: Vad är bäst, piller eller terapi?

   Sten Thelander säger: Om inte depression är väldigt djup, är båda lika bra. Vid djup depression är läkemedel mer effektivt.

Lars säger: Jag äter Zoloft 150mg/dag, men är trött, håglös, det mesta känns jobbigt, jag har ökat dosen med jämna mellanrum, men det verkar inte hjälpa. Varför är det så? Vet du något annat som kan hjälpa?

   Sten Thelander säger: 150 mg/dag är den rekommenderade dosen. Om inte det hjälper måste du tala med din läkare, om det finns något alternativ eftersom du inte mår bra med nuvarande behandling.

gustav säger: Hur ska man göra om man vill sluta ta ssri-preparat, men inte kan för att man får panikångest, yrsel mm.

   Sten Thelander säger: Det är väl känt att den typen av besvär uppstår när man ska sluta. I första hand bör du minska dosen långsamt, dela tabletter i mindre delar. Om det inte räcker, diskutera med din läkare om att byta till ett långverkande preparat som sällan ger dessa utsättningsproblem.

pluppen säger: Kan man behandla depression med enbart terapi? Är det praktiskt möjligt i Sverige i dag, med långa vårdköer och sånt?

   Sten Thelander säger: Ja, det kan man. Nej, i realiteten är det för de flesta omöjligt att få tag på en kompetent psykoterapeut.

marie säger: Hur länge kan man äta Seroxat? Har använt det i snart 3 år och vill sluta. Jag har mått bra under hela tiden men man känner nån slags press på sig när man äter medicin!!

   Sten Thelander säger: Man kan i princip äta denna medicin år ut och år in, det är inte farligt. Ska du sluta måste du väga risken för en ny depression mot den psykologiska pressen när du äter en medicin.

Klaven säger: Varför är det så få som tittar på hur närmiljön fungerar ?

Många blir deprimerade av för mycket stress, mobbning dåliga hemförhållanden mm.

Här går det ju inte att medicinera bort problemet utan det kan ju imånga fall få motsatt effekt.

Det är nästan som att ta värktabletter och tro att det ska hjälpa mot att någon slår en med en påk. Smärtan karnske mildras men slagen kvarstår med allvarliga vävnadsskador.

Min fråga är: Är det för lätt att skriva ut mediciner idag ?

   Sten Thelander säger: Det är en fråga jag inte kan svara på. Däremot är det sannolikt att många av de problem du beskriver bidrar till ökande depression i samhället. Men hur man ska komma åt det är inte en medicinsk uppgift.

säger: Vad är skillnaden mellan det medel mot depression jag nu tar, Aurorix, och SSRI-preparaten? Jag tycker inte att Aurorix har hjälpt alls.

   Sten Thelander säger: Om en medicin inte hjälper bör du diskutera det med din läkare, du måste kanske byta preparat.

ann-c säger: Hej Hej! Min mor tror att hon kan ta Zoloft en dag och sedan hoppa över flera dagar för att sedan ta en igen, kan det vara bra? Tycker att hon har blivit lynnig i humöret.

   Sten Thelander säger: Nej, den här typen av preparat fungerar bara om man tar dom varje dag.

oskar säger: Jag åt lyckopiller för cirka ett år sedan, problemet var bara att jag blev helt galen av dom, kunde inte sova, inbillade mig saker om min närhet, tyckte till och med att min sambo var falsk. Vad beror sådana händelser på?

   Sten Thelander säger: Det har rapporterats att SSRI-preparat kan ge ökad ångest och agressivitet hos vissa personer. Hur vanligt det är vet man inte, men det ska man informeras om när man får medicinen.

Emma säger:

Varför berättar ej läkarna om de allvarliga biverkningarna? Jag fick trombocytopeni och blev liggande på sjukhus ett längre tag. Läkaren trodde det berodde på min medicinering med efexor.

   Sten Thelander säger: Den typen av allvarlig biverkan är så sällsynt att läkaren nog knappt var medveten om den. Det vanliga är att man informerar om de biverkningar där det finns en rimlig risk att drabbas.

Miawoer säger: Hjälper "lyckopiller" mot social fobi?

   Sten Thelander säger: Det finns flera studier som visar att ssri-preparat är effektivt mot social fobi.

doll säger: Jag mår bra nu, kan jag sluta ta haldon?

   Sten Thelander säger: Det ska du diskutera med din läkare.

Emelie säger: Hej, jag åt fuoxeten selena för några år sedan och mådde bra av det (jag är 18 nu). jag vill bli medicienerd igen för jag känner mig väldigt depimerad och har svårt att ta mig ur det. Men biverkningarna känns ledsamma och jag undrar om det har kommit något piller med mindre biverkningar?

   Sten Thelander säger: Det är så individuellt vilka biverkningar en viss person får. Tyvärr är det ofta en fråga om att man måste prova sig fram.

Miawoer säger: Kan man få tabletter utan att gå på terapi först?

   Sten Thelander säger: Det vanligaste är att man får läkemedel och inte någon psykoterapi.

Vivvi säger: Visst är det väl egentligen meningen att när man äter antidepressiva tabletter så bör man också ha någon sorts samtal med någon som kan hjälpa till att få personen ifråga att ta itu med sina problem som har orsakat depressionen? Annars så blir det ju som så att det inte går att sluta eftersom det som har utlöst depressionen fortfarande finns kvar. Hur vanligt är det egentligen att läkarna bara skriver ut medicin och sen inte följer upp med någon form av efterbehandling?

   Sten Thelander säger: Några siffror på hur vanligt det är har jag inte. Man vet ofta inte vad som utlöser en depression. Men finns det stora påfrestningar i närmiljön är det självklart att man ska få hjälp att lösa det. Det är ett problem att många får läkemedel utan att man följer upp hur bra effekten är, och om det behövs mer insatser förutom medicinen. Många läkare har ont om tid, mycket av de stödinsatser som behövs får kuratorer och sjuksköterskor ta hand om.

Följ ämnen i artikeln