Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Här är farligaste julmaten

Uppdaterad 2011-12-07 | Publicerad 2010-12-09

Julbordssnusket kan göra dig kräksjuk

Grönt, gult eller rött ljus – så farlig är maten på julbordet. KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT SE DEN STÖRRE.

Tjo och tjim?

Eller snusk och fusk?

Julborden kan bjuda på ­vilket som.

Förra veckan genom­förde Stockholms miljöförvaltning en julbordsrazzia inför det stundande sillfrossandet.

Hälften av krogarna fick anmärkningar, fem så allvarliga att de underkändes, däribland Operakällaren.

Vad är det restaurangerna gör för fel?

De har exempelvis inte tvål för personalen eller försvårar handhygienen på annat sätt.

De kyler inte ner maten tillräckligt eller tillräckligt snabbt.

Det är smutsigt där maten hanteras eller förvaras.

De täcker inte över mat som skydd.

Bakterierna frodas

Det är lätt att förstå att otvättade händer som plockar med maten och smuts som yr över den bjuder in bakterier.

Men att den kyls för långsamt?

– Det är den absolut vanligaste orsaken till matförgiftning, säger Lennart Norring som ansvarar för restauranginspektionerna

i Stockholm.

– Bakterier förökar sig som mest i temperaturer mellan 8 och 55 grader.

På fyra timmar ska tillagad mat kylas till under 8 grader. På en av krogarna hittades Crème brûlée som fortfarande höll en temperatur på

28 grader efter fyra timmar.

– Där förvarades också varm rödvinssås tillsammans med rökt lax och rå tonfisk med ljummen aubergine.

Lilla julafton för bakterier, alltså.

Kan ge matförgiftning

På ett annat etablissemang hittades 59-gradig ostkaka i kylen och nystekt strömming med en innertemperatur på 39 grader

i plasthinkar.

Under den långa tid det kommer att ta för den maten att svalna så hinner bakterierna föröka sig tusenfalt och i värsta fall ge dig en praktfull matförgiftning.

Förutsatt att maten hanteras och lagas rätt och håller rätt temperatur finns det ingen risk med att äta julbord. Men somliga rätter är mer förlåtande än andra.