Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Överläkaren: ”Testosteronbrist hos kvinnor har länge försummats”

Publicerad 2011-12-12

De flesta kvinnor som drabbas av cancer i underlivet överlever och blir friska.

Men när kroppens hormonsystem är satt ur spel kliver många rakt in i ett för tidigt klimakterium.

Överläkare Eva Kroon.

Vid flera typer av cancer opereras äggstockarna bort, eller skadas av strålning och cytostatika. Östrogentillskott för att lindra klimakterieliknande besvär har använts länge men att även testosteron kan behöva tillsättas är en ny kunskap.

Från ett ovalt plåster tas små mängder testosteron upp ­genom huden på magen och kan numera hjälpa kvinnor som har brist på det nödvändiga manliga hormonet.

Minskad glädje

– Vi har inte vetat att förändringen kan påverka så mycket eftersom den normala testosteronmängden redan är så låg hos kvinnor, säger Elsa-Lena ­Ryding, docent och överläkare i gynekologi vid Karolinska Universitetsjukhusets Juno­enhet för mentalt och sexuellt välbefinnande.

Bristen leder till nedsatt sexuell lust, minskade sexuella tankar och upphetsning. Men även ett lägre generellt välbefinnande och minskad glädje.

För män som drabbas av prostata- eller testikelcancer och därmed testosteronbrist finns gott om hjälp. För kvinnor är plåstret det enda godkända preparatet. Det är inte subventionerat som preparaten för män och är därmed kostsamt.

Ewa Kroon är överläkare och specialistläkare i gynekologi och obstetrik och har i många år behandlat kvinnor med låga ­doser testosteron avsett för män och har sett en god effekt. I nuläget tas inte testosteronprover rutinmässigt hos kvinnor som opererat bort äggstockarna och besvären kan därför ta lång tid att lokalisera, ­enligt Ewa Kroon.

Glider isär 

– Kvinnorna kliver ofta in i klimakteriet så abrupt att de får svåra problem med sexlusten. Utan hjälp leder det ofta till ett obefintligt sexliv och att parterna glider isär.

Elsa-Lena Ryding behandlar numera kvinnor med plåster.

– Testosteronbrist hos kvinnor har länge varit ett försummat område. I dag vet vi hur stor skillnad det kan göra och vi kan snabbare hjälpa kvinnorna, ­säger hon.

Inget överskott

Elsa-Lena Ryding påpekar att många par kan ha svårt att hitta tillbaka till ett fungerande samliv även med hormontillskott och att sexologisk rådgivning kan behövas som komplement.

Forskningen kring långvarig testosteronbehandling i låg dos hos kvinnor är mycket begränsad men hittills har varken Elsa-Lena Ryding eller Ewa Kroon sett några nämnvärda biverkningar.

– Plåstret är till för kvinnor med testosteronbrist som med det når upp till ungefär samma nivå som innan de blev sjuka. Ett överskott är däremot förenat med risker – men det här handlar om en nivå som kroppen behöver för att fungera normalt, säger Elsa-Lena ­Ryding.