9 bra knep för att fixa kraven på jobbet
1. Fokus på möjligheterna
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-02-18
Analysera vad som är bra. Vad vill du förbättra? Fundera över visioner och vilka mål som är realistiska. Glöm inte att uppmärksamma framsteg på väg mot målet.
2. Hantera stress
Positiv stress skapar lust. Negativ stress gör dig sjuk. Tänk efter hur du kan undvika negativ stress. Diskutera med din chef.
3. Motionera mera
Fysisk aktivitet och rätt kost är viktigt för att du ska klara stress. Motionera regelbundet för att bli lugnare, andas bättre och få kraft.
4. Ladda mentalt
Meditation och avslappning är ett bra knep. Sätt dig i ett avskilt rum, cirka 20 minuter. Sitt i en bekväm ställning, slut ögonen och försök mota bort alla tankar. Fokusera på andning. Öva ett par minuter varje dag.
5. Uppmuntra varandra
Skapa en uppmuntrargrupp på jobbet och bland dina vänner. Träna mentalt med varandra, ladda upp, gå igenom mål och hur ni ska komma dit. Stötta varandra och hjälp varandra att fokusera på möjligheter och upptäcka styrkor. Uppskatta varandra för alla små och stora framgångar som ni har.
6. Leta efter guldkornen
Fokusera på det positiva i tillvaron i stället för problemen. Bli en guldkornsletare i vardagen. Uppskatta enkla nöjen och höjdpunkter. Stanna upp och tänk efter vad det
är du uppskattar.
7. Återhämtning och sömn är viktigt
Glöm inte att vila. En blandning mellan aktivitet och vila är a och o för att du ska kunna fungera. Var rädd om sömnen, ta pauser och öva på din andning.
8.Bygg relationer
Att skapa samhörighet med andra människor är viktigt. Den sociala samvaron är en orsak till människors lycka. Fokusera på det som är bra i relationen, förbättra kommunikationen, visa uppskattning och underlätta samarbete.
9.Kom till självinsikt
Acceptera dig själv som en värdefull person och att du är som du är just nu. Förneka inte dig själv. Öva ditt självförtroende, säg till dig själv att du är någon, att du är klok, bra och att många bryr sig om dig.
Källa: Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog vid institutionen för samhällsvetenskap vid Växjö universitet.
8 tips för att bli gladare
Malin Byström