Se upp för ”värstingsockret”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-12

Nu är det dags att få tillbaka balansen i kroppen efter alla ledigheter. Ta bort saft, godis, läsk, kakor och skräpmat, säger Bitten Jonsson, sjuksköterska och sockerberoendeexpert.

Kroppen hamnar lätt i obalans efter jul och nyårshelgerna. Vi äter mer än vad vi gör normalt och vi äter och dricker framförallt mer sötsaker.
– Sockret ger oss höga insulin – och kortisolnivåer, säger Bitten Jonsson. Det sätter hela vår biokemi i obalans, vilket gör att vi till slut känner oss trötta, håglösa, rastlösa och vi får dessutom ett ökat sug efter sötsaker.

Bitten säger att det finns ett enkelt sätt att lösa det problemet. Ta bort saft, läsk, godis, industriframställda kakor, bröd (limpor från affären) med mera. Här är det inte bara sockret (sackaros) i sig som är det största problemet utan bland annat den tillsatta sockerarten fruktos eller modifierad majsstärkelse (eng. corn syrup) som består av fruktos och glukos. Här handlar det alltså inte om fruktos som finns naturligt i frukt.
– Modifierad majsstärkelse är ett värstingsocker, säger Bitten.

– Öka istället intaget av det bra fettet och var mer försiktig med kolhydraterna under en period för att få tillbaka balansen och dina insulinnivåer.

– Vi skulle behöva gå tillbaka till ett renare ätande. Livsmedelsindustrin har oss i sina klor med tillsatser. Sötsaker och skräpmat ger oss ett ”instant high”, säger Bitten Jonsson. Det är som att blanda kokain och heroin i vår mat. Det ger oss bara ett större sug och vi skriker efter mer.

Var extra snäll mot din kropp den här tiden på året. En bra start efter jul och nyårshelgerna är att tänka: ju mer ”ren” mat desto bättre. Du kommer att känna dig mer balanserad efter bara ett par veckor.