Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Är du shoppingberoende?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-03

Ta ett piller

Det är januari. Plånboken är tom efter alla julklappar och reainköp. Ändå kan du inte låta bli att shoppa. Nu är medicinen här.

Kan du inte låta bli att handla trots att plånboken är tom? Då lider du kanske av shoppingberoende.

Läkemedelsindustrin introducerar nu ett piller mot shoppingberoende. Det nya läkemedlet är släkt med de antidepressiva lyckopillren. Amerikanska studier har visat att den typen av medicin även fungerar på personer som inte kan motstå sin köplust enligt VG Nett.

I USA är diskussionen redan i full gång i Wall Street Journal. Frågan är om överdriven köplust ska räknas som en psykiatrisk diagnos. Ja, säger en del fackfolk som forskar om människors förmåga att kontrollera sina impulser. Det är viktigt med en definition för att få folk – både drabbade och andra – att ta problemet på allvar. Eftersom shoppingbegär kan resultera i att vissa personer drar på sig stora skulder, får problem med familjen och köper saker de inte alls behöver borde det kunna räknas som ett psykisk tillstånd.

Antalet diagnoser ökar

Kritikerna hävdar att köplust tidigare har ansetts vara symptom på andra psykiska problem och att det bör fortsätta vara så.

– Det är absurt och skrämmande att antalet psykiatriska diagnoser ökar – inte minst när vinsten för läkemedelsindustrin blir större, säger psykologen och forskaren Paula Caplan på Brown universitetet i Rhode Island, USA till Wall Street Journal.

Han har gått igenom antalet diagnoser i den amerikanska psykiatrihandboken och upptäckt att de har ökat från 297 till 374 på sex år.

– Man måste fråga sig själv om det verkligen är möjligt att det uppstått elva nya diagnoser varje år eller om någon har uppfunnit dem, säger Caplan.

Kritisk mot läkamedelsindustrin

En studie av amerikanernas köpvanor visar att mellan två och åtta procent av befolkningen riskerar att utveckla shoppingberoende. Det betyder att mellan fem och 22 miljoner människor är drabbade. Den norska psykiatriprofessorn Sigmund Karterud vid Ullevål universitetssjukhus i Oslo är skeptisk.

– Jag tror att problemet rör mindre än en procent av befolkningen. Det är klart att vissa drabbas mer än andra. I Norge har vi sett det som olika personligheter, säger han till VG Nett.

Han är kritisk till att läkemedelsindustrin försöker definiera det för att kunna sälja medicin. Samtidigt förstår professorn varför piller introduceras mot köplust.

– Det har visat sig att impulsivitet påverkas av medicin. Om en patient har våldsamma problem med att behärska sina inköp skulle ett SSRI-preparat eller så kallat lyckopiller kunna tas, säger Karterud.

Lotta Zachrisson

Följ ämnen i artikeln