”Mat ska inte varmhållas i mer än två timmar”
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-19
Yvonne Andersson från Smittskyddsinstitutet chattade med läsarna
Apan Manne: Hej, hur är det med skink/korv-pålägg i dessa tider, kan man verkligen lita på bäst före datumen?
Yvonne Andersson: Ja, och speciellt om det är kallrökta produkter, då håller de länge.
Kenneth: Vad är det man bör passa sig för nu speciellt. Är tex jordgubbar farligt?
Yvonne Andersson: Nej, men man ska se till att man sköljer alla frukter och grönsaker ordentligt och att man har maten i kyla när man inte äter den.
jonny: Hej, jag äter en hel del fisk från Östersjön på sommaren. Kan större mängder vara farligt?
Yvonne Andersson: Hur mikrobiologsik synpunkt är det inte farligt. Däremot om man gravar fisk från Östersjön är det viktigt att följa recepten.
Linus: Hejsan, vad händer om man anmäler en resturang för att man blivit matförgiftad? Vad blir följderna för restaurangen?
Yvonne Andersson: Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen går dit och tar prover för att försöka utreda orsaken till sjukdomsfallen.
Ivar: Jag blev dålig efter att ha ätit en hamburgermeny igår, har varit hemma från jobbat idag. Var kan jag anmäla det inträffade?
Yvonne Andersson: Till miljö- och hälsoskyddsförvaltingen i den kommunen där restaurangen låg.
ruth: Min 84-åriga mamma äter inte dansk fläskfile pga risken att bli salmoellasmittad, likaså tysk mjölk? Är hennes rädsla befogad? Har hon rätt eller fel.
Yvonne Andersson: När det gäller den tyska mjölken så är rädslan inte befogad eftersom den är pastoriserad. När man köper dansk fläskfilé är det viktigt att den upphettas ordentligt. Det ska inte finnas något salmonellna i det danska köttet som importeras till Sverige, men tyvärr har det förekommit.
Misan: Vilka är symptomen för matförgiftning? Hur vet man att det inte är något annat man har?
Yvonne Andersson: Ofta blir man sjuk med diarré och kräkningar ett halvt till två dygn efter att man ätit maten. Det går inte alltid att skilja matförgiftning från annan smitta.
antibacillen: Hej Yvonne! Jag undrar om man blir imun mot en bakterie efter en matförgiftning? Om jag tex får salmonella, borde inte min kropp bli imun efteråt?
Yvonne Andersson: Man är det bara under en mycket kort period medan man har salmonella. Men sen kan man få salmonella igen.
micke: Jag undrar varför det inte är kronisk kontroll av pizzor o annan snabbmat
Yvonne Andersson: Mijö- och hälsoskyddsförvaltnignen ska regelbundet göra inspektioner av restauranger av alla typer.
kalixgirl: Hej! Jag har en undran angående varmkorv på bensinmackar tex. Hur länge får dom eller bör dom ligga på grillen innan dom blir dåliga?
Yvonne Andersson: Det beror på vad grillarna håller för temperaturer. Men enligt livsmedelslagen ska mat inte varmhållas i mer än två timmar.
K: När man köper mat när det är så här varmt så är det ju viktigt att vara snabb hem och hålla det kylt. Hur länge är det ok att ha tex köttfärs liggande i en matkasse om det är runt 25 grader i bilen? Hur är det med tex färdiglagat fryst kött som tinat en del på hemvägen? Jag är extrem noggrann med just mat när det är varmt, men det är ändå svårt att veta.
Yvonne Andersson: Köttfärs är extremt känslig. Jag tycker att man ska ha med sig en kylväska när det är så varmt som 25 grader i bilen. Annars är viktigt med korta transporter av köttfärs om man inte har kylväska. Det som kan hända med fryst kött när det är halvtinat är bara att det blir torrare.
carin: Kan matförgiftning smittas från en person som har drabbats till en annan person?
Yvonne Andersson: Det finns toxinförgiftningar och de smittar inte. Infektioner som salmonella kan dock smitta.
angel: Hej! Jag ammar, min dotter är snart 2 mån gammal. Hur farligt är det för henne om jag får matförgiftning? Ska jag ge ersättning istället för bröstmjölk då?
Yvonne Andersson: Nej, det behöver du inte göra. Det smittar inte via mjölken.
jalle: Om man misstänker att en restaurang är slarvig med mathantering, kan man tipsa miljö- och hälsoskyddsförvaltningen då även fast jag inte har blivit sjuk?
Yvonne Andersson: Ja, det kan man göra.
: Hej! Har hört att det finns de som tror att det blivit matförgiftade, men att det istället har berott på dricksvattnet. Hur ofta inträffar det?
Yvonne Andersson: Vi har 1 till 8 kända vattenburna utbrott i Sverige per år. Dock kan man även bli sjuk av förorenat vatten av en enskild brunn.
mia: Vilken temperatur bör man minst ha i kylbagen, över ett dygn??
Yvonne Andersson: Högst +8 grader.
habibbi: Hej. Om man tar ut en hel kyckling men bara tar kycklinglubban och sen lägger tillbaka resten igen, kan kycklingen blir förgiftad då?
Yvonne Andersson: Nej, det blir den inte om det är fryst kyckling. Om man lägger tillbaka den direkt är det ingen fara.
: Mipsan: Är det någon som undrar varför man inte anmäler? Jag blev matförgiftad för några år sedan efter ha besökt en grill, men för att anmäla ska man kunna redogöra exakt för vad man har ätit de senaste 4 veckorna enligt miiljöförvaltningen. Vem kan hålla reda på det exakt?
Yvonne Andersson: Om man misstänker att det är en dålig grill ska det räcka som anmälan.
Yvonne Andersson: Ha en skön frisk sommar!