Amma eller inte – hormoner avgör

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-07

Mödrar som har så svårt att amma att de ger upp ska inte klandra sig själva. Norska forskare har upptäckt att svårigheter att amma kan kopplas till höga nivåer av testosteron, skriver BBC på nätet.

”När kvinnor alltid blir tillsagda att gå iväg och försöka hårdare är det viktigt att berätta att vissa kvinnor helt enkelt inte kan amma”, säger professor Ashley Grossman till BBC.

Den norska forskargruppen följde 180 gravida kvinnor. I studien ingick också kvinnor som löpte risk att föda små barn – födslar som är kända för att vara påverkade av högre nivåer av det manliga könshormonet testosteron.

När forskarna tagit hänsyn till andra faktorer som kan påverka möjligheterna att amma kunde de se ett tydligt samband mellan amningssvårigheter och höga testosteronnivåer.

Forskningsledaren Sven Carlsen säger till BBC att ett mamma som inte kan amma inte ska känna sig skyldig.

– Förmodligen är det bara så det är, och hennes barn kommer inte lida för att det får bröstmjölksersättning.

”Spelar mycket större roll”

Han menar att hormonbalansen i livmodern inte bara kan avgöra en mammas förmåga att amma. Rätt hormonbalans kan också förklara de hälsofördelar som kan förekomma hos barn som ammats – snarare än att det är själva bröstmjölken som påverkat barnets hälsa positivt.

Professor Ashley Grossman från Centre of Endocrinology i London håller med om att miljön i moderns livmoder har stor påverkan på barnets framtida utveckling.

– Det är där allt händer. Den spelar mycket större roll än om ett barn ammas eller inte, säger hon till BBC.