Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Samsov med din bebis

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-12

Det hjälper mot oönskade nattliga uppvaknanden

Att bli väckt på natten hör till de allra flesta småbarnsföräldrars vardag. När du vet varför du blir väckt är det oftast inte lika oroande som när du vaknar utan synbar anledning, men självklart blir du ändå påverkad om det leder till sömnbrist.

När vi blir väckta spelar också stor roll. Under nattsömnen går vi igenom flera sömncykler, då vi varierar mellan djupsömn, ytlig sömn och korta uppvaknanden. Det är jobbigast att bli väckt under djupsömn.

Dåligt minne och humör
Sömnbrist och för lite djupsömn kan leda till fysiska, känslomässiga och tankemässiga besvär. Det är vanligt att sömnbrist leder till sämre koncentrationsförmåga samt dåligt minne och humör. Långvarig sömnbrist är en riskfaktor för psykiska besvär som ångest och depression. Yrsel, muskelvärk och illamående är vanliga effekter av sömnbrist, och immunförsvaret blir negativt påverkat efter en tid.

Sömn bra för utvecklingen
Om nu sömnbrist är så dåligt, varför sover små barn som de gör? Troligtvis för att det gynnar hjärnans utveckling – och det innebär för de allra flesta kortare sovpass än vuxna och proportionerligt mer tid i ytlig sömn. För barn gäller alltså inte samma regler som för vuxna.

Ändra inte bebisens sömn
Eftersom det tar ca tre till fem månader innan spädbarn utvecklar någon sorts dygnsrytm bör man inte försöka ändra på bebisens sömn. Vissa sömnforskare hävdar att man också bör tänka sig för innan man försöker ändra på större spädbarns sömn. De första två, tre åren är det vanligt med nattliga uppvaknanden, och det är också under denna period som hjärnan utvecklas mest.

" Visst antal timmar"
Kanske har du hört att ditt barn ”ska” sova ett visst antal timmar, och oroar dig för att det inte stämmer med hur barnet faktiskt sover? Med stor sannolikhet har du hört en uppskattning som inte är baserad på någon vetenskaplig studie. De studier som finns visar en ganska stor variation i sömntid för barn. Om ditt barn sover mindre än andra, men inte verkar tydligt påverkat av sömnbrist på dagen, behöver du inte oroa dig. I de flesta fall är det inte något fel på hur barnet sover, det är mest jobbigt för föräldrarna.

Tips för utmattade föräldrar
Vad man kan då göra som utmattad förälder? Det finns flera ”sömnträningsprogram” för barn, som till exempel "Femminutersmetoden" och "Somna utan gråt". Men om man inte vill genomföra något sådant just nu, eller redan har provat utan resultat gäller de vanliga sömnråden om sovmiljö, mat och dryck, motion samt att gå upp ur sängen om du ligger vaken är bra att följa. Dra ned på alla krav som inte känns helt nödvändiga. Be andra om hjälp. Det kanske finns en snäll mor- eller farförälder som kan laga mat till dig, eller tvätta era kläder.

Sov när barnet sover
Vanligtvis avråds personer med sömnproblem från tupplurar eftersom det minskar ”sömntrycket” på kvällen, men om din nattsömn ändå kommer att störas oavsett vilket sömnbehov du byggt upp kan du med gott samvete lägga dig en stund på dagen. Är du föräldraledig - sov om du kan när din bebis sover.

Ostörd sömn
När barnet blir lite större börjar det ofta sova åtminstone något pass på fyra, fem timmar under natten. Försök matcha din sömn med detta pass. Då får du några timmars ostörd sömn av den bästa sorten. Vi spenderar nämligen längst tid i de djupa sömnstadierna, som är viktigast för vår återhämtning, under de första sömntimmarna. En annan idé, förutsatt att ni är två föräldrar, är att ni turas om att sova varsitt första pass medan den andra tar hand om barnet.

Sov tillsammans med barnet
Samsovning kan hjälpa mot de värsta effekterna av många nattliga uppvaknanden. Studier av samsovande spädbarn och mammor har visat att de synkar sina sömncykler. Mamman blir alltså väckt av barnet på rätt ställe i sin sömncykel, och blir inte lika negativt påverkad som om hon väckts under djupsömn. Om andra än den biologiska mamman synkar sömncyklerna på samma vis vet man ännu inte. Det är viktigt att ni endast samsover i en lämplig sovmiljö, det vill säga på en fast madrass utan mjukdjur och en massa kuddar, och aldrig om du är påverkad av alkohol eller läkemedel med en sövande effekt.

Ta hand om dig
Sist men inte minst – glöm inte bort att ta hand om dig själv. Även om du inte får sova, är det viktigt att du får annan återhämtning. Se till att regelbundet göra något för bara din skull.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Charlotte Ulfsparre

Följ ämnen i artikeln