Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hur har du det med din självkänsla?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-08-05

Bli tryggare, starkare och säkrare.

Nu startar Hälsas artikelserie om självförtroende – nyckeln till ett friare liv utan rädslor och hämningar.

Häng med från början!

Hur är det med självförtroendet? Är det mig dom snackar om? Det klarar jag aldrig. Ska han dumpa mig?

En ny, attraktiv

tjänst dyker upp på jobbet. Du vet att utmaningen är både svår och tidskrävande. Du tvekar. Klarar du pressen det innebär att få befordran? Kan du leva upp till förväntningarna? Allt för ofta dukar vi under för våra egna fördomar av oss själva. Men det behöver inte vara så.

Att upptäcka sitt jag på nytt och acceptera det, oavsett fel och brister, är vad gott självförtroende och självkänsla handlar om.

– Det är någonting man tror om sig själv. Dåligt självförtroende är när självkänslan sviktar. Man kan nästan säga att det är samma sak. Inom kognitiv beteendeterapi skiljer man inte på begreppen, säger Kerstin Hellström, Hälsas psykolog.

Ge dig själv en ärlig chans

Om du har en negativ bild självbild är första steget att ifrågasätta känslorna.

– Jag tror mycket på att spalta upp saker. Att tänka att man ”är” det ena eller det andra är inte konstruktivt. Man måste precisera vad man menar och i vilka sammanhang, säger Kerstin Hellström.

– Det är till exempel vanligt att man tänker: Jag kan inte köra bil, särskilt inte i Stockholm med all trafik där. Men om jag aldrig gör det kan jag inte heller säga vad konsekvenserna blir. Då kan jag i stället fråga mig: vad är det som hindrar mig? Har jag verkligen testat och vet att det här inte ligger för mig, eller är det något annat som gör att jag inte vågar?

Att ge sig själv en ärlig chans är ofta nog för att övervinna hindret, menar Kerstin Hellström.

– Den mest kritiska personen är alltid en själv. Det är lätt att vara taskig och tycka att man inte duger eller inte ser tillräckligt bra ut. Men då bör man fundera över vem man jämför sig med. Kanske är det bara två procent av befolkningen som är så vacker som du vill vara? Det är också viktigt att ställa frågan: Skulle jag bli så där jättelycklig om jag var så snygg?

Både glad och vacker

Ofta blir det ett slags självuppfyllande profetia att tycka illa om sig själv.

– Om jag anser att jag är ful blir jag inåtvänd och får mindre kontakt med människor. Då ökar risken att de tror att jag inte vill ha med dem att göra. Men om jag tycker att jag faktiskt ser ganska okej ut blir jag inte bara gladare, utan också vackrare och mår bättre, säger Kerstin Hellström.

4 lektioner för ditt självförtroende

Veckans övning: Skriv en lista på kylskåpet

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln