Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Louise fick vaccin mot diabetes

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-19

Världens första diabetesvaccin kan komma inom tre år. Redan nu vaccineras 640 barn och ungdomar i Europa och USA i en sista studie före ett väntat godkännande.

– Genombrottet är nära. Kan vi upprepa resultaten från senaste studien blir vaccinet godkänt, säger Diamyds vd Elisabeth Lindner.

Diabetes går att hejda. Ju tidigare vaccinet ges desto mer av den egna insulinproduktionen går att rädda. Det framgår av resultaten från en studie där 70 svenska typ 1-diabetiker har följts upp två och ett halvt år efter att de vaccinerats.

– Mycket uppmuntrande. Inte minst för att det handlar om en tämligen enkel behandling som hittills saknar biverkningar, säger professor Johnny Ludvigsson, en av Sveriges främsta diabetesläkare och huvudansvarig för studien.

Tidigt efter diagnosen

Samtliga diabetiker var 10–18 år gamla då studien inleddes. Ingen hade haft diagnosen mer än 18 månader, vilket gjorde att alla bör ha haft viss insulinproduktion kvar när de fick sina injektioner: två sprutor med 30 dagars mellanrum.

Louise Gattzén i Falkenberg var 14 år och hade precis fått diagnosen när frågan kom upp.

– Jag låg fortfarande kvar på sjukhuset och var både chockad och jätteledsen när de berättade om studien och undrade om jag ville vara med, berättar Louise.

Hon visste att hälften skulle få placebo, en overksam vätska, men tänkte att det ändå var en chans som aldrig skulle komma tillbaka och tackade ja. Sedan dess har hon tagit prover var tredje månad.

– Redan från början såg det bra ut, men jag var osäker på om det verkligen var vaccinet, säger hon och förklarar att hon tränat mycket hela tiden och ätit rätt för att hålla blodsockret på en sjyst nivå.

I normala fall upphör diabetiker producera insulin efter en tid och behöver därför successivt öka dosen tillfört insulin. Louise som nu har hunnit bli 17 år har i stället kunnat minska dosen tillfört insulin och sluppit ändra familjens matvanor.

”Helt underbart”

– Innerst inne hoppades och trodde man nog att det var vaccinet, så det var skönt att få veta att det stämde. Helt underbart!

Hon är inte ensam. Den vaccinerade gruppen fick i genomsnitt dubbelt så bra resultat som den ovaccinerade. Bäst gick det för dem som fått vaccinet inom tre månader från sin diagnos.

– Men även hos dem som vaccinerades ett halvår efter att ha insjuknat fick effekt, säger forskningsbolaget Diamyds vd Elisabeth Lindner, som är förväntansfull inför den avslutande studie som nu drar igång.

Där kommer endast nyinsjuknade tas med. De som fått diagnosen de senaste tre månaderna. Rekryteringen i USA och Sverige har precis börjat. Övriga kliniker i Europa startar under hösten. Sammanlagt ska 640 typ 1-diabetiker vaccineras, 320 i Europa och lika många i USA.

Testar flera vaccinationer

Denna gång ska ytterligare två injektioner ges efter tre respektive nio månader till en av grupperna.

– I första studien avtog effekten efter hand hos vissa patienter. Nu vill vi se om ytterligare vaccinationer gör att effekten håller i sig längre, säger Johnny Ludvigsson.

Går allt som planerat avslutas studien 2010 och vaccinet är klart att godkännas året därpå.