Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

”Varför bry sig om gamla kärringar?”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-15

Jag vet. Ni är många som skiter fullständigt i det här. Precis som en stor del av läkarkåren. Det handlar ju om äldre som ändå trillar av pinn förr eller senare. Varför bry sig? Tja, en vacker dag är det din mamma, farmor eller du själv som ligger där och kvider.

Caroline Hougner är Kropp & Hälsas medicinreporter.

Varannan kvinna över 50 år kan räkna med en fraktur någon gång i livet. Risken ökar ju äldre vi blir. Inte för att vi är skörare än männen. Nej, vi faller oftare har forskare i Umeå kommit fram till.

Varje minut faller en äldre person omkull i Sverige. Det innebär att var tredje pensionär har drattat på ändan före årets slut. Hur det går beror till stor del på hur starkt skelett man har.

Enligt den senaste statistiken får vi räkna med över 100 000 benbrott bara i år. I 90–95 procent av fallen är det skadade skelettet urkalkat och skört, men det upptäcks sällan förrän det är för sent. Läkarna är nämligen inte så pigga på att göra bentäthetsmätningar och utan diagnos går det inte att skriva ut de fina förebyggande läkemedel som faktiskt finns. Att jubla över den nya medicin som ska komma i vår är därför svårt. Knappast någon lär ju få den.

Vi kan alltså räkna med att runt 1 400 personer avlider som en följd av ett fall även i år. Det är tre gånger fler än alla som dör i trafiken. Faktum är att fallskador bland äldre är den skada som orsakar flest dödsfall i vårt land. Det är hemskt. Men det ovärdiga liv som många överlevande tvingas till måste vara värre. Samtidigt som de förlorar förmågan att klara sig själva försämras ofta kroppsliga funktioner som andning, matsmältning och balans.

Varför reagerar ingen? Varför gör ingen något? Kostnaden för samhället uppgår till mångmiljardbelopp. Kostnaden för den enskilde i form av psykiskt och fysiskt lidande går inte att räkna i pengar.

Kan det månne tro bero på att benbrotten drabbar dubbelt så många kvinnor som män?