Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Dolda känslor är jobbiga för grabbar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-24

Män blir sjukskrivna av att hålla igen

Ingen betydelse Micke Ekfeldt, 31, Ove Ackered, 46 och Janne Persson, 39, tror inte att kön har någon betydelse för hur brandmän klarar att dölja sina känslor. "Det har större betydelse hur man är som människa", säger Janne Persson.

Män som tvingas dölja sina känslor i jobbet blir oftare långtidssjuka än kvinnor.

Det visar en ny dansk studie.

- Jag är förvånad, säger Tomas Lund som gjort studien.

Att inte tillåtas visa känslor på jobbet påverkar män i mycket högre grad än kvinnor enligt studien från danska Arbetsmiljöinstitutet.

Risken att bli långtidssjukskriven är mer än dubbelt så stor för en man som för en kvinna.

Kvinnor däremot ställer högre krav på ett bra ledarskap. Om chefen inte gör sitt jobb eller ger dålig feedback riskerar kvinnor i högre grad än män att bli långtidssjukskrivna.

Alla är inte lika

Studien bygger på intervjuer med omkring 5 500 danska arbetstagare ur alla yrkes- och åldersgrupper.

Forskarna följde personerna under ett och ett halvt år för att ta reda på varför vissa blev långtidssjukskrivna och andra inte - med hänsyn tagen till ålder, alkoholvanor, fetma och familjeförhållanden.

Varför är det viktigt att studera skillnader mellan kön i stället för mellan olika yrkesgrupper?

- Den här studien visar tydligt varför. Om man vill göra något åt sjukskrivningar kan man inte tro att samma lösning är bra för alla, säger Tomas Lund.

Brandmästaren Janne Persson, 39, tror inte att kön har någon betydelse. Men han tycker att hans jobb är tufft känslomässigt.

Måste bearbetas

- När barn är inblandade i olyckor tänker jag genast på mina egna barn. Man får bearbeta sina upplevelser så det inte påverkar en för mycket, säger han.

Malin Nord

Följ ämnen i artikeln