Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

24-timmarssamhället gör oss sömnlösa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-04

Ständigt uppkopplade — då får svenskarna sömnproblem

Nära en fjärdedel av svenskarna har grova sömnstörningar. En stor anledning till det är dagens moderna samhälle, där vi ständigt är uppkopplade och tillgängliga.

– Sömnproblem är ett stort samhällsproblem, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare.

För tionde gången uppdateras Facebook-statusen, det plingar till i mobilen och du läser sms:et medan du småspringer till bussen. På resan skickar du några mejl innan du rusar genom dörren för att kunna ha middagen färdig till ”Idol”. Med en kopp te och datorn i sängen uppdaterar du statusen en sista gång innan du kryper ner.

Du är inte ensam

Känner du igen dig? Du är inte ensam. En ny undersökning från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), visar nämligen att nästan en fjärdedel av svenskarna har så stora sömnproblem att de har svårt att somna mer än tre gånger i veckan, eller vaknar under natten lika många gånger. Ungefär elva procent lider av insomni, som innebär ännu större sömnsvårigheter.

— Vår livssituation är långt ifrån optimal för att vi ska kunna slappna av och somna lätt på kvällarna, säger Lars Ström sömnexpert och psykolog på Sömnklubb.se.

Stort samhällsproblem

Och han får medhåll från Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet, som menar att sömnstörningar är ett stort samhällsproblem.

– Det ökar risken för en rad sjukdomar, som depression, utbrändhet, diabetes typ två och hjärt- kärlsjukdomar. Dessutom blir risken för olyckor större.

24-timmarssamhället

I ”24-timmarssamhället”, kan vi aldrig riktigt slippa undan buller, internet och andra störningar i miljön där vi bor.

— Det är otroligt att vi sover över huvud taget, med tanke på hur vi lever. Vi får inte glömma att det inte bara är samhället som styr oss. Vi är bra på att störa vår egen sömn genom att trycka i oss mängder av koffein och energidrycker, säger Lars Ström.

Han menar att vi har högre krav på vår sömn än tidigare, och att det som då accepterades som bra sömntid inte längre räcker eller anses tillfredsställande.

KBT hjälper

För att få de nödvändiga sömntimmarna är det vanligt att framförallt under kortare perioder, använda sömnmedel. Och för en kort tid kan det fungera bra, men forskare och psykologer slår ett slag för kognitiv beteendeterapi (KBT), som visat sig vara den bästa behandlingsmetoden mot sömnproblem.

— Vi rekommenderar KBT som förstahandsbehandling vid primär insomni eftersom behandlingen "botar", även om det tar några veckor att nå full effekt, säger Torbjörn Åkerstedt.

Lars Ström håller med.

— Det krävs att man är beredd att satsa lite mer tid och kraft på en förändring än vad som krävs för att svälja ett piller, säger han.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Koppla ifrån-tips!

1. Om du vill dricka alkohol är det klokt att ta sista glaset fyra, fem timmar innan läggdags.

2. Varva ner en timme innan du går och lägger dig, stäng av mobilen, gör något avslappnande som att läsa en bok.

3. Ta inte med datorn in i sovrummet. Stäng av den senast en timme innan sängdags, och lämna den utom räckhåll från sängen.

4. Om kaffegör dig pigg, så drick sista koppen för dagen på jobbet.

5. Stressa ner. Titta inte på klockan när du försöker somna. Att tänka på vad klockan är eller hur länge du legat vaken fokuserar dina tankar på att du sover dåligt.

Cecilia Bäcklund

Följ ämnen i artikeln