Lågavlönade får sämre vård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-27

Stora skillnader inom cancervården

Stora skillnader Bland annat finns det stora skillnader mellan hur lågavlönade kvinnor lever efter diagnosticerad bröstcancer, jämfört med högavlönade. En förklaring kan vara att lågavlönade i större utsträckning avstår från mammografiundersökningar.

Lågutbildade och låginkomsttagare får sämre vård och behandling. Det konstaterar Sveriges kommuner och landsting (SKL) efter att ha granskat vårdens villkor i Sverige.

Det betyder i praktiken betyder det att lågutbildade personer med lungsjukdomen kol ofta får omodern behandling medan de med högre utbildning får nyare mediciner. Det samma gäller i äldrevården.

– Det är inte acceptabelt och jag vill säga att efter 1968 och alla diskussioner om jämlikhet vi har haft i Sverige borde inte detta vara möjligt, säger Anders Andersson, som sitter i SKL:s styrelse, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bröstcancer och mammografi

I cancervården finns stora skillnader i överlevnad mellan hög- och lågavlönade kvinnor.

– Där har vi tittat på hur man lever efter diagnosticerad bröstcancer. Och där visar det sig att överlevnaden för dem med högsta inkomster ligger på 76 procent efter tio år, men de med lägsta inkomster ligger på 35 procent ungefär efter tio år. Så det är ju en väldigt stor skillnad, säger Marianne Granath, sektionschef vid SKL till Ekot.

En förklaring kan enligt Granath vara att kvinnor med sämre ekonomi och förutsättningar kanske avstår från mammografiundersökningar och då kommer senare till behandling.

Ökad jämlikhet

Enligt SKL måste vårdpersonalen börja diskutera och analysera resultatet och göra andra prioriteringar.

SKL presenterar på fredagen sin kunskapsöversikt Vård på (o)lika villkor – om sociala skillnader i svensk hälso- och sjukvård.

– Jag ser att den rapport som nu redovisas är ett bidrag till att vi ska skapa en bättre jämlik hälso- och sjukvård som faktiskt lever upp till hälso- och sjukvårdsparagrafens tydliga besked att man vill ha en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen, säger Anders Andersson.