Omega 3-halten sjunker i odlad lax

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-26

Men vissa märken är bättre än andra

Halten Omega 3 i odlad lax sjunker.

Det visar Testfaktas nya studie.

Men det är inte läge för bojkott – lax är ändå supernyttigt.

Håll däremot koll på vilket märke du köper, halterna varierar mellan olika fabrikat.

Det är laxens ändrade kostvanor som är boven i dramat. Av ekonomiska skäl har fiskodlarna ersatt mer och mer av det fiskbaserade fodret med foder gjort på vegetabilisk olja. Resultatet? På tio år har halten av de nyttiga Omega 3-fettsyrorna halverats.

Men det är inte läge för bojkott.

– Det viktigaste ur ett folkhälsoperspektiv är att vi inte glömmer bort att äta fisk, säger Livar Frøyland, professor vid Norges nationella fiskforskningsinstitut NIFES.

Lax är en bra källa för vitaminer, mineraler och proteiner. En portion fet fisk om 100 gram ger ungefär två och en halv gång mer Omega 3-fettsyror än vad man behöver dagligen.

Skiljer mellan olika fabrikat

Vad som är mer intressant är lax från vissa märken innehåller mer Omega 3 än andra. Fetthalten varierar också. Testfakta har analyser frysta laxfiléer från tio olika märken och kommit fram till att det skiljer relativt mycket. Det kan bland annat bero på laxens ålder och storlek, men också på att odlarna tillåts variera fetthalten i fodret från 12 till 40 procent. Lägst fetthalt hade laxfilén från Royal Greenland. Fetast var fisken från Findus. Bäst på Omega 3 var ICAs lax, lägst halt av de nyttiga fettsyrorna hade filéerna från Compass.

Läs hela testet på testfakta.se