Lat-mat för semestern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-26

5 somriga recept

Om du hellre slappar i hängmattan än stökar i köket, är det här fem recept för dig.

Recept: Kristina Eriksson, Viktklubb.se

Foto: Kristin Lidell

Sej i härlig ansjovissås

Tid: 30 minuter

1 portion = 542 kcal

400 gram styckfryst eller färsk sej

8 st mosade ansjovisfiléer

1 msk ansjovisspad

2.5 dl mellangrädde 27 % fett

1 dl finhackad dill

0.5 dl ströbröd

1 kg potatis

400 gram morot

Skär den något tinade sejen i 2 cm breda skivor. Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Blanda ansjovis, ansjovisspad, grädde och dill i en bunke. Häll blandningen över fisken. Strö på ströbröd. Stek fisken i 225 grader i 20-30 minuter. Servera med kokt potatis och morötter.

Räk och gnocchipanna

Tid: 20 minuter

1 portion = 417 kcal

600 gram färska gnocchi

200 gram sockerärter

100 gram purjolök i fina skivor

1 st paprika i stavar

2 klyfta vitlök

2 msk margarin flytande, 80 % fett

1 tsk rosmarin

salt

0.5 dl ströbröd

50 gram babyspenat

400 gram räkor

0.5 dl finhackad bladpersilja

Koka gnocchin i 2 minuter. Skölj den snabbt och lägg den åt sidan. Fräs sockerärter, purjolök, paprika och pressad vitlök i hälften av margarinet. Krydda med rosmarin och salt. Lägg grönsakerna åt sidan. Stek gnocchin i resten av margarinet. Strö på ströbrödet. Avsluta med att röra ner grönsaker, babyspenat och räkor. Strö ev på hackad persilja.

Halloumi och ugnsbakade grönsaker med myntatsatsiki

Tid: 60 minuter

1 portion = 596 kcal

800 gram potatis i halvor eller klyftor

1 msk olivolja

2 st paprika i bitar

250 gram cocktailtomat

2 st rödlök i klyftor

100 gram sockerärter

800 gram blomkål i buketter

salt

250 gram halloumiost

aprikosströssel:

4 st torkade aprikoser i små bitar

1 msk pumpafrön torkade

tsatsiki:

200 gram gurka

2 dl turkisk yoghurt

1 msk finhackad färsk mynta

salt och peppar

Bred ut potatisen (ev färskpotatis) i en långpanna. Ringla över olja och ugnsbaka i ca 45 minuter. Lägg på paprika, tomater, rödlök, sockerärter och blomkål efter halva tiden. Salta. Skär halloumiosten i skivor och lägg dem bredvid grönsakerna när det återstår 10 minuter.

Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Strö på lite salt och låt gurkan ligga i 10 minuter. Krama ur det mesta av vätskan. Blanda gurkan med yoghurt, mynta,salt och peppar. Servera alltsammans med aprikoser och pumpafrön.

Snabb pasta- och parmasallad

Tid: 20 minuter

1 portion = 470 kcal

240 gram pasta

200 gram champinjoner

1 msk margarin flytande, 80 % fett

1 msk timjan

150 gram parmaskinka eller liknande i strimlor

12 st svarta oliver utan kärna

50 gram ruccolasallad

25 gram riven färsk parmesanost

dressing:

2 msk olivolja

2 msk flytande honung

2 msk balsamvinäger

salt

Börja med dressingen. Blanda olja, honung, vinäger och salt i en kopp. Koka pastan. Skölj pastan snabbt i kallt vatten. Häll dressingen över den varma pastan. Skär champinjonerna i halvor eller skivor. Stek svampen i en stekpanna. Krydda med timjan och salt. Blanda ner svamp, skinka, oliver och ruccola i pastan. Smaka av pastasalladen med salt. Servera parmesanost till.

Supersnabba hamburgare

Tid: 15 minuter

1 portion = 421 kcal

400 gram nötfärs 10 % fett

1 msk worchestershiresås

1 st ägg

0.5 tsk salt

peppar

1 msk margarin flytande, 80 % fett

4 st hamburgerbröd

1 st banan skuren i skivor

200 gram ananas i bitar, gärna färsk

4 st salladsblad eller annan sallad

1 dl minifraiche

Blanda färs, worchestershiresås, ägg, salt och peppar i en bunke. Blanda och forma 4 biffar. Stek biffarna i margarin i en stekpanna. Lägg ihop biffarna i hamburgerbröden tillsammans med banan, ananas, sallad och minifraiche.

Fler enkla smaltips från Viktklubb.se