Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tio olika antibiotika – men inget hjälpte

Publicerad 2013-05-16

Jenny Moen plågades hela graviditeten: Multiresistenta bakterier ökar lavinartat

Infektioner orsakade av multiresistenta bakterier med ESBL ökar lavinartat i Sverige.

Jenny Moen, 29, fick tio sorters antibiotika – men inget hjälpte mot urinvägsinfektionen som plågade henne hela graviditeten.

– Jag blev livrädd när jag fick höra att det var ESBL.

Jenny Moen från Vänersborg insjuknade i urinvägsinfektion när hon väntade Eline, i dag 13 månader. Hon tror att hon smittades på sjukhuset.

– Jag prövade säkert tio olika sorters antibiotika, men inget hjälpte.

Outhärdlig smärta

Hon fick njurbäcken­inflammation, ena njuren slutade fungera och en ­kateter opererades in. När smärtorna blev outhärdliga blev hon inlagd på sjuk­huset NÄL i Trollhättan och fick morfinsprutor.

– Jag bara grät. Att föda är ingenting jämfört med ­detta.

En odling visade multi­resistenta tarmbakterier med ESBL. Ytterligare tre antibiotika prövades innan Jenny blev frisk. Smärtorna var dock så svåra att dottern förlöstes en månad i förtid.

Jenny var en av de 7 225 personer i Sverige som förra året insjuknade i infektioner orsakade av multi­resistenta tarmbakterier med ESBL. Det är en ökning med 28 procent ­sedan 2011. Och en ökning med hela 250 procent sedan 2007.

ESBL är ett ­enzym som bryter ned de flesta antibiotika. Bakterierna orsakar även blodförgiftning, luftvägsinfektion, lung­inflammation och buk­infektion. Vissa antibiotika har ännu effekt.

Samtidigt ökar spridningen av världens mest antibiotikaresistenta bakterie – tarmbakterier med ­ESBL-CARBA. I fjol insjuknade 21 svenskar i infektioner orsakade av denna bakterie. Nästan alla har smittats utomlands – på sjukhus.

Största hotet

– Den största riskfaktorn är att vårdas på sjukhus i ett land med hög förekomst av ESBL-CARBA, säger Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Smittskyddsinstitutet.

Dit hör Indien, Irak, Egypten, men även andra länder i Mellanöstern och Sydostasien samt Sydeuropa.

– Det här är bakterier som vi absolut inte vill ska få fäste i Sve­rige.

Bakterier med ESBL-CARBA är det absolut största hotet mot fortsatt tillgång på effek­tiva antibiotika. Det finns i dag ­endast två antibiotika som hjälper vid svåra infektioner – kolistin och ­tigecyklin.

– Vi måste ha ny antibiotika. De två sorterna duger inte på sikt.

Nu kräver SMI kraftfulla åtgärder för att stoppa ­smittspridningen. Viktigast är att drabbade patienter får eget rum på sjuk­husen och egen personal som ­enbart vårdar dem.

– Vi har fortfarande en möjlighet att motverka att ESBL-CARBA sprids och får fäste i vården.

Fakta

ESBL

(Extended Spectrum Beta-Lactamase). Samlingsnamn för ett slags enzymer som tarmbakterier kan bilda. Bryter ner de flesta anti­biotika ur ­penicillingruppen och betalaktam-antibiotika. Finns hos bakterier som Klebsiella pneumoniae, E-coli och andra tarmbakterier.
 

ESBL-CARBA

Kan även bryta ned karbapenemer som oftast är den enda behandlingsmöjligheten vid ­infektioner med ESBL-bakterier. Resistensegenskapen kan över­föras även mellan olika bakterier. Läs mer www.smi.se