Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Processat kött ökar risken för cancer

Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2012-01-13

Risken ökar 19 procent för varje 50 gram som äts dagligen

Fem varmkorvar dagligen fördubblar risken.

Processat kött, som korv eller leverpastej, ökar risken för cancer i bukspottkörteln, visar en svensk översiktsartikel publicerad i British Journal of Cancer. Ju mer man äter, desto mer ökar risken.

I studien ökade risken med nästan 20 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv. Det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas.

Riksgäldschefen Bo Lundgren lever farligt. Arkivbild.

Det är inte köttet i sig i charkuterivaror som korv, bacon och leverpastej, som ökar risken för cancer, utan de ämnen som tillsätts för att öka hållbarheten. Exempelvis nitriter.

Det säger Susanna Larsson, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, till TT.

– Risken är dosberoende. Ju mer man äter, desto mer ökar risken.

Den studie som hon presenterar i British Journal of Cancer är en så kallad metaanalys som är en sammanvägning av sju andra studier.

”Studien mycket tillförlitlig”

– Eftersom de andra studierna var välgjorda bedömer jag vår studie som mycket tillförlitlig.

Studien visar att risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln ökar med 19 procent för varje 50 gram processat kött som äts per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv.

Hon betonar dock att bukspottkörtelcancer är en relativt ovanlig sjukdom. I Sverige får cirka 900 personer diagnosen varje år, framför allt personer över 65 år. Å andra sidan är det en mycket svårbehandlad cancer.

– Det är bland det värsta man kan få.

Susanna Larsson har tidigare visat att charkuterivaror även ökar risken för en betydligt vanligare cancerform, mag-tarmcancer.

– Om man äter mycket charkuterivaror bör man nog minska konsumtionen.

TT: Äter du själv korv?

– Det händer, men inte så ofta.

Nitrit i de flesta charkuterivaror

Konserveringsmedlet nitrit förekommer i de flesta varor som innehåller processat kött, det vill säga charkuterivaror. Medlet ökar hållbarheten och skyddar mot exempelvis botulism, en matförgiftning som kan leda till döden. Å andra sidan kan nitrit omvandlas till nitrosaminer som kan vara cancerframkallande.

Nitrit förekommer även i ekologiska charkprodukter, men är omdiskuterat.

Exempel på produkter som innehåller nitrit är: korv, leverpastej och bacon.

– Det är svårt att radikalt ändra rekommendationer utifrån en sådan här studie, säger Per Ola Darnerud, toxikolog (giftexpert), vid Livsmedelsverket.

Fler studier som påvisar samma risker måste i så fall till och utvärderas.

Verket har dock råd som är relevanta i sammanhanget.

– I dag finns råd från oss att äta varierat och inte för mycket salt eller mättat fett. Och allt det där innebär ju att man inte ska äta alltför mycket av de här produkterna. Däremot finns inget specifikt råd i dag om att man inte ska äta alltför mycket processat kött, säger Darnerud.

”Tillsatserna godkända av EU”

Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen, säger till TT att de tillsatser som används i svensk charkproduktion är godkända och listade i EU:s lagstiftning.

– Nitrit till exempel, är en gammal tillsats som använts i generationer. Den används bland annat för att minska risken för botulism, den har ju även en hållbarhetsförlängande effekt.

– Den ger ju också den röda färgen på charkprodukter som man förknippar med exempelvis korv och skinka, säger Åke Rutegård.

Han säger att det finns vetenskapligt stöd för de nivåer som används.