Alla föds fulla av självtillit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-04-11

Självförtroende- coachen: ”Vi tror att vi blir accepterade bara genom att lyckas”

Tro inte att du är född med dåligt självförtroende.

Det är nämligen precis tvärtom.

Susanne Fredriksson.

– I en ettårings värld är allt möjligt. Trots enorma motgångar så lär de sig till slut att gå. Och de är inte ett dugg nervösa under tiden. Självförtroende är en inneboende kraft som vi alla bär på, säger självförtroendecoachen Susanne Fredriksson.

Så varför är då självförtroendet dåligt ibland? Vad är det som gör ettåringar så fyllda av självtillit medan vi vuxna darrar av skräck i vissa situationer?

Så här svarar Susanne Fredriksson:

– Det beror på människans drift att bli accepterad. Vi har lärt oss att vi blir det genom att ”lyckas”, att vara duktiga i andras ögon. I vårt samhälle värderas vi efter vad vi presterar, inte efter vilka vi är. Yrkestitlar och prestationer är det viktiga. Även på krogen är den första frågan ”vad jobbar du med?”

– Det är därför lätt att få för sig att hela världen rasar samman om vi misslyckas.

Självförtroende är situationsberoende. Du kan kanske gå på blindträff utan problem, men darra som ett asplöv i talarstolen. Känslorna påverkas av tidigare erfarenheter och av hur väl förberedd man är i en situation.

– Det är inte så att de med bra självförtroende alltid lyckas med det de företar sig. Skillnaden är i stället att den med självförtroende inte fastnar i misslyckandet utan väljer att analysera vad som gick snett, göra justeringar och se nya lösningar. Den med dåligt självförtroende tänker ofta ”jaha, jag är hopplös” och ger upp.

Bestäm själv

Självförtroende hänger ihop med självkänsla. Självkänslan är vad vi har med oss från de tidiga barnåren, känslan av att vara värd lika mycket alldeles oavsett vad vi presterar.

Personer med stark självkänsla kan lättare hålla isär vad de presterar och vem de är.

Vad kan personer med dålig självkänsla göra?

– Våga öppna din känslomässiga ryggsäck. Försök hitta förklaringen till att du reagerar som du gör i vissa situationer. Hade du kanske en uppväxt där dina föräldrar bara visade kärlek om du uppfyllde deras krav?

– Sedan ska du bestämma dig: vill du verkligen låta din ryggsäck av jobbiga omständigheter vara ett hinder för dig resten av livet?

Inre dialog

Susanne Fredriksson rekommenderar också att man ska jobba med sin inre dialog i obehagliga situationer:

– Ska du hålla ett tal, så fråga dig vad som är det värsta som kan hända. Är det att de skrattar? Tvinga dig själv att svara på vad som är så hemskt med det i så fall. Genom att ifrågasätta får du bättre självkänsla.

4 fällor som rubbar ditt ego

Testa

Kristian Borglund (sondag@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln