Eva hade bröstcancer - ignorerades av läkaren

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

Tvingas nu att operera bort ena bröstet

Eva Ekman upptäckte en knöl i bröstet- men fick vänta i ett år innan läkaren tog hennes oro på allvar.

Eva Ekman upptäckte en knöl i armhålan efter att hon blivit vaccinerad mot svininfluensan. Men det tog ett år innan hennes läkare tog Evas oro på allvar.
Nu behandlas hon för bröstcancer.
– Jag litade ju på min läkare, men det skulle jag väl aldrig ha gjort, säger Eva.

Eva Ekman, 49, upptäckte en knöl i armhålan några veckor efter hon vaccinerat sig mot svininfluensan. Det var i november 2009. Men det dröjde ett helt år innan läkaren tog hennes oro på allvar.

– Sex veckor efter vaccineringen kände jag en lymfknuta i vänster armhåla. Jag ringde direkt till min distriktsläkare på vårdcentralen i Tumba och fick komma dit. Hon kände på den, men sa att det var lugnt och att jag inte skulle oroa mig, säger Eva Ekman.

Svullna lymfkörtlarna är en vanlig bieffekt efter vaccineringen mot svininfluensan.

– Men knölen skulle ha försvunnit efter en viss tid.

Evas knöl försvann dock inte och hon fortsatte fråga sin läkare om råd.

– Jag sa till henne vid upprepade tillfällen, sex gånger tror jag det var under det här året, om vi inte kunde göra någonting, om jag inte kunde få en remiss eller bara ta ett prov på knölen. Men hon sa hela tiden att jag inte skulle oroa mig.

Eva gjorde två mammografier, en i augusti 2009 och en till i september 2010, med de visade ingenting. Men i november 2010, ett år efter Eva först upptäckt knölen, reagerade hennes man på att den hade förändrats.

– Han kände att det hade blivit som förtjockningar i vänster sida på bröstet. Då ringde jag till vårdcentralen igen och sa att nu vill jag kolla upp det här.

Nu fick hon äntligen en remiss till bröstcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

– Då gick det fort. Efter två veckor fick jag en tid hos en läkare på Karolinska och hon sa direkt att jag borde ha fått kommit dit mycket tidigare.

I dag genomgår Eva cellgiftsbehandlingar för att försöka minska tumören. Efter det ska ena bröstet opereras bort. När det har läkt ihop ska hon strålas 25 gånger under fem veckors tid. Behandlingarna kommer att vara klara i höst, men det är inte över där.

– Sedan ska jag äta hormoner i fem år, för det här är en hormonbaserad cancer. Det är visst bra för då är det tydligen en lite bättre prognos.

Eva ser positivt på framtiden. Men hon är besviken på att processen tagit så lång tid.

– Min läkare gjorde ju ingenting, jag blev så förvånad att hon nonchalerade det så. Jag litade ju på min läkare, men det skulle jag väl aldrig ha gjort.

Hon har nu anmält läkaren till Socialstyrelsen där fallet ska utredas.

– Jag bestämde mig för att göra en anmälan på en gång. Det är ett sätt att hantera det på och för att ingen annan ska behöva gå med knölar i bröstet utan att få hjälp.

Karin Tomson, verksamhetschef på vårdcentralen i Tumba kan inte kommentera fallet.

– Det är föremål för utredning så det är svårt, men det här är väldigt olyckliga omständigheter då hon gjorde en mammografi som var normal, säger Karin Tomson.

Det lär dröja innan Eva får besked om utredningen. Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet har inget ärende avgjorts sedan Socialstyrelsen tog över de 2 300 anmälningar som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd lämnade över vid årsskiftet. Dessutom har det inkommit 700 nya klagomål.