Släkten är värst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-23

Ur filmen Tomten är far till alla barn.

Julen är tid för umgänge, glögg och gemenskap. Men gör din släkt dig fet i jul? Etikettdotorn, dietisten och coachen hjälper dig att undvika släktfällan, enkelt – och utan att trampa någon på tårna.

Runt jul är det svårt att hålla kaloriintaget på samma nivå som annars. Handlade det bara om en dag – julafton – vore det inga problem. Men det slutar ju aldrig där. Julen är fylld av förväntningar på hur det ska vara, vilka man ska träffa, vad man ska äta. Den kommande tiden ska du träffa alla som du inte umgicks med på själva aftonen. Och överallt möts du av dignande fat, samtidigt som tid till träning känns som en omöjlighet. Självklart ska du njuta precis så mycket som du vill av allt vad högtiden har att erbjuda – men på dina egna villkor.

Men hur tackar man nej till farfars mumma, svärmors ris á la Malta och syskonbarnens egentillverkade knäck på ett snyggt sätt?

Etikettdoktorn Mats Danielssons bästa tips är att i förväg berätta om man försöker gå ner i vikt.

– Prata med värden innan så tar ingen illa upp om du inte vill smaka av allt som bjuds. Man ska inte behöva sitta under tillställningen och förklara sig, säger han.

– Till små barn som har gjort julgodis ska man säga som det är, de kommer inte att tycka det är konstigt. Däremot kanske de blir ledsna om du inte vill smaka men inte förklarar varför.

En bra idé menar Mats Danielsson är att erbjuda sig att själv ta med några lättare alternativ.

– 90 procent kommer att fixa det själva åt dig, men då har du erbjudit dig och slipper känna dig jobbig.

Är det ett etikettsbrott att inte ens smaka?

– Normalt sett ja. Man ska smaka om man inte är allergisk, men inte i den här situationen. Det är snarare ett etikettsbrott att truga den som inte vill ta. Precis som någon som är allergisk, lider också den här människan av en åkomma – övervikt. Det ska man respektera. Säger någon nej så är det nej!

Kan man strunta i vissa bjudningar för att slippa gå på så många kalas, om man inte kan hålla sig borta från godsakerna?

– Ja, visst kan man det. Man kan bara säga att man inte kan komma, eller säga som det är.

Hur ska man göra om man får kaloristinna presenter som marsipangrisar?

– Le ditt största leende och tacka och ta emot. Det är sedan helt okej att ge bort en present man fått, så länge den inte kan identifieras. En chokladask går till exempel jättebra att ge grannen. Berätta det bara inte för den du fick den av.

Träningscoachen tipsar

Hur får man till träningen när alla andra tycks fastvuxna vid Aladdinasken, släktträffarna avlöser varandra, barnen är hemma från skola och dagis och träningsstället är stängt?

Coachen Shirin Rågby Djavidi delar med sig av sina bästa tips: