Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

”Det kändes som att kissa taggtråd”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-16

Med tranbärsjuice slipper Johanna sina ständiga urinvägsinfektioner

Hösten brukade alltid innebära urinvägsinfektioner för Johanna. Men sedan hon började dricka tranbärsjuice och klä sig varmt slipper hon besvären.

Höst- och vinterhalvår. För Johanna Lundgren innebar det urinvägsinfektion, flera gånger per säsong. Tills hon började dricka tranbärsjuice varje dag och utrusta sig med ullkläder i flera lager.

– Nu kan jag äntligen njuta ordentligt av långpromenader med hunden, säger hon.

Uroterapeut  Märta Lauritzen.

Långa höstpromenader i parken eller sena krogkvällar, det kan låta trivialt, men för Johanna Lundgren, 30, har det varit långt i från en självklarhet. Kylan har inneburit smärtsamma urinvägsinfektioner för henne.

– Jag har brukat bäva inför hösten. Jag har följt alla råd om god hygien och inte sitta kallt, och jag har fått penicillin, men infektionerna har kommit tillbaka.

Kissade på sig

Johannas problem började på vintern 2002 efter att hon gjort en abort.

– Första infektionen var rejäl och höll i sig ett bra tag. Sedan har infektionerna återkommit i perioder under vinterhalvåret. Det brukar vara några dagar åt gången, men ibland till och från i upp till en månad.

Johanna liknar känslan med att kissa taggtråd. När urinvägsinfektionerna varit som mest smärtsamma har Johanna varit tvungen att sjukskriva sig och anpassa sitt dagsschema för att ha en toalett i närheten.

– Ibland har jag inte haft det, och då har jag kissat på mig. Det har hänt på Ica, ute i parken och när jag varit ute och shoppat. När mina urinvägs-

infektioner varit som värst har jag inte velat gå utanför dörren, säger Johanna.

En gång gick urinvägsinfektionen så långt att den spred sig till njurarna.

– Efter ett ultraljud på sjukhuset visade det sig att jag fått njursten. Det var om möjligt ännu mera vidrigt än en vanlig infektion, säger hon.

Klär sig varmt

Även om hon drabbats otaliga omgångar har hon bara i enstaka fall fått penicillin utskrivet.

– Om man dragits med urinvägsinfektion så ofta som jag gjort kan man inte ta medicin hela tiden.

För ett år sedan började Johanna följa det gamla husmorsknepet att dricka tranbärsjuice – innan hon fått infektion. Sedan dess har hon bara haft lindriga infektioner som gått över på någon dag.

– Jag märkte fort att det lindrar och förebygger, så nu dricker jag tranbärsjuice och vatten med citrus hela tiden! Det är ett absolut måste.

Hon försöker också att alltid hålla sig varm.

– Jag laddar upp med mycket ullkläder och värmedynor direkt när det börjar bli kallt ute. Mamelucker och tjocka strumpbyxor är min viktigaste höstgarderob! Jag klär mig varmt både inne och ute.

Nu kan Johanna Lundgren ta långpromenader med chihuahuan Montana utan att oroa sig för att gå för långt hemifrån.

– Nu får jag möjlighet att ta vara på hösten istället för att oroa mig över den.

Experten: "Effekten är omdiskuterad"

Vad ger man normalt som botemedel?

– På grund av ett utbrett användande av antibiotika har många bakterier blivit resistenta. Därför är sjukvården försiktig med att skriva ut recept. Bakterier i urinen kan försvinna av sig själva. Man kan lindra infektionen om man dricker mycket vätska för att ”skölja ut” den. Gravida kvinnor måste dock alltid behandlas med antibiotika.

Varför får man urinvägsinfektion?

– För kvinnor kan det sammanfalla med att man har en ny partner och möter en ”ny bakterieflora”. Det går oftast över efter en tid. Det kan också ha andra orsaker, som att urinblåsan inte töms tillräckligt när man kissar eller att man har ett nedsatt immunförsvar.

Hjälper tranbärsjuice mot urinvägsinfektion?

– Tranbär har en substans som hindrar bakterier att få fäste. Effekten och mängden juice man bör dricka är omdiskuterad. Tydlig så kallad evidens finns inte, men många som har återkommande besvär tycker sig ha hjälp av tranbär och det rekommenderas ofta som förebyggande.

Vad gör man om infektionen återkommer?

– Om de återkommer under en längre tid bör en kontroll av förmågan att tömma blåsan göras. Bakterier som ger urinvägsinfektion trivs i urin och om blåsan aldrig är tom finns konstant tillgång till näring. Undersökningen görs med ultraljudskontroll.

Elina Borg Björnström