Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Dödsbakterien tog vår sons liv”

Uppdaterad 2011-12-13 | Publicerad 2011-12-12

Blev bara 22 dagar – den multiresistenta smittan spreds på barnkliniken i Västerås

MISTE SIN SON  Jomana Daaboul, 44, och Samir Nachawati, 44, har begravt sin son Karim på Hovdestalund. Hans gravsten är formad som ett hjärta.

Fagersta. Karim blev bara 22 dagar gammal.

Han avled sedan han smittats med multiresistenta bakterier på barnkliniken i Västerås.

Sju spädbarn smittades, tre av dem dog.

– Bakterien dödade vår son, säger Samir Nachawati, 44.

FÖDDES I VECKA 27  Karim föddes tre månader för tidigt, i vecka 27. Hans tillstånd var till en början kritiskt men han återhämtade sig och fördes över till sitt hemsjukhus i Västerås. Han blev snart sämre igen och det visade sig att han fått multiresistenta bakterier.

Det är en råkall och mörk novembereftermiddag på kyrkogården Hovdestalund strax utanför Västerås.

Här ligger lille Karim begravd. Vid gravstenen formad som ett hjärta lyser ljuslyktor. Julia, 17, halvsyster besöker graven varje vecka, tänder ett ljus och tänker på sin älskade lillebror som hon aldrig hann lära känna.

Karim var Jomana Daabouls, 44, första och hett efterlängtade barn. Men Karim kom brådstörtat tre månader för tidigt i vecka 27. Han föddes på en toalett på Akademiska sjukhuset i Uppsala, den 27 juli 2009. Han vägde 1 151 gram.

”Han mådde bra”

Karims tillstånd var till en början kritiskt. Men efter ett halvt dygn i respirator återhämtade han sig och andades sedan av egen kraft med hjälp av mottryck och syrgas.

När Karim var fyra dagar gammal bedömdes hans tillstånd som så stabilt att han kunde föras över till sitt hemsjukhus, till neonatalavdelningen 69 på Centrallasarettet i Västerås.

Enligt journalerna var Karim ”rosig och fin” och en ”pigg och vital gosse”.

– Han mådde bra, säger hans pappa Samir Nachawati hemma i lägenheten i Fagersta.

Men den 9 augusti blev han sämre. Näsodling visade på tarmbakterien Klebsiella. Fyra dagar senare kom provsvaret – bakterierna var multiresistenta, Klebsiella med ESBL. Karim fick antibiotika som skulle hjälpa mot ESBL.

– Men bakteriehalten ökade dag för dag, berättar Samir, vilket journalerna bekräftar.

Dog i mammas famn

Karims tillstånd försämrades dramatiskt. Han fick flera andningsuppehåll, ökat syrgasbehov och kopplades till respirator.

Den 15 augusti fördes han med ambulanshelikopter tillbaka till Akademiska sjukhuset i Uppsala, där ytterligare en sorts antibiotika prövades.

Men Karims liv gick inte att rädda. Han somnade in

i sin mammas famn tidigt på morgonen den 18 augusti.

Karim var inte ensam drabbad – ytterligare sex spädbarn hade smittats av multiresistenta bakterier på avdelningen i Västerås.

Tre av dem avled inom loppet av fyra dagar.

Lex Maria-anmälde

Centrallasarettet i Västerås gjorde en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Hur avgörande smittan var för dödsfallen har chefläkaren bedömt olika i de tre fallen. Chefläkaren skrev

i sin anmälan att de multiresistenta bakterierna sannolikt var orsaken till att ett av spädbarnen avled och att ”i de övriga kan annan sjukdom ha haft stor betydelse för utfallet”. Karim var ett av de barn som läkaren syftade på.

Sanningen är att läkarna inte vet vad Karim dog av eftersom dödsorsaken inte kunde fastställas.

– Karim obducerades aldrig, eftersom vi ville att han skulle begravas inom ett dygn enligt muslimsk sed.

Så jag har aldrig fått en förklaring till varför vår son dog, säger Samir Nachawati.

Fann brister i hygienen

Läkarna uppgav multiorgansvikt och misstänkt blodförgiftning som dödsorsaker, vilket i så fall skulle tyda på att Karim hade en livshotande infektion när han avled.

Enligt Karims pappa – och enligt journalerna – så började Karims tillstånd försämras dramatiskt sedan han smittats av de multiresistenta bakterierna.

Socialstyrelsen ser allvarligt på smittspridningen på avdelningen och riktade i sitt beslut skarp kritik mot Centrallasarettet i Västerås.

Socialstyrelsen fann många brister som bidrog till smittspridningen. Avdelningen uppfyllde inte ens de grundläggande hygienkraven.

”Ingen städade”

 – Under de tio dygn som jag och min fru var där såg vi aldrig någon som städade eller torkade golven. Hygienen var noll. Det var smutsigt och luktade illa, säger Samir Nachawati.

– Det minsta man kan begära är en god hygien. Vi pratar om nyfödda barn.  Sjukvården har kommit så långt att den klarar att ta hand om för tidigt födda barn, men man klarar inte hygienen.

Det är ett av de största hoten mot folkhälsan i världen: De multiresistenta bakterierna som få – eller inga – antibiotika biter på. Det kan låta som skräckpropaganda. Men redan i dag skördar multiresistenta bakterier 25 000 liv om året i Europa. Vi är delvis tillbaka 70 år i tiden, när ingen bot fanns mot livshotande infektioner. Vi har oss själva att skylla. Vi har ätit antibiotika i onödan – i stället för att spara medicinen till lägen då den verkligen varit nödvändig.