”Att skölja äggledarna kan hjälpa”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-07
Ny unik behandling mot endometrios på väg
Kvinnor med endometrios behandlas med hormoner - och får svettattacker, sömnproblem och dåligt humör. Men en ny unik behandling är på väg.
Överläkare och docent Greta Edelstam på Karolinska Universitetssjukhuset har gjort en viktig upptäckt. Av en slump.
När hon testade en behandlingsmetod för kvinnor med endometrios som hade svårt att bli gravida slog hon två flugor i en smäll.
Resultatet var mycket positivt. Dels blev många med barn och dels berättade samtliga, även de som inte blev gravida, att deras besvär minskat.
- De tycks inte heller få några biverkningar, säger Greta Edelstam.
Upptäckten kan vara revolutionerande. Inte sedan sjukdomen erkändes på 1920-talet har det funnits någon lindring utan biverkningar.
- Enda hjälpen idag är hormonbehandling, men det ger obehagliga klimakterieliknande symtom och kalkar ur skelettet.
Med Gretas nya metod sköljs äggledarna med vanligt bedövningsmedel. De sjuka kvinnorna har dubbelt så många ”städceller” i magen som äter upp spermier och som enligt den nya studien också kan vara orsaken till smärtorna. För att bekräfta teorin krävs ytterligare en studie.
- Den pågår just nu och preliminära resultat visar goda chanser till förbättring och smärtfrihet.
Det här är endometrios
Vad är endometrios?
Endometrios är att livmoderslemhinna (endometrium) finns där det inte ska vara. Det kan vara i musklerna i livmodern eller utanför, som i urinblåsan. Endometriosen behöver östrogen för att kunna växa, så problemen upphör med klimakteriet.
Hur uppstår det?
Experterna tror att livmoderslemhinnan går åt fel håll i kroppen under mensen. Mensen går genom äggledarna ut i bukhålan.
Hur vanligt är det?
5-20 procent av alla fertila kvinnor är drabbade.
Hur ser det ut?
Som små blåsvarta fläckar på bukhinnan eller äggstockarna som kan utvecklas till blodfyllda cystor.
Hur sätts diagnosen?
Diagnosen endometrios är svår att få. Ofta dröjer det mellan fem och tio år. En titthålsoperation är det säkraste sättet att diagnostisera. Då skär man ut en bit av cystan för att försäkra sig om att det är livmoderslemhinna.
Hur känns sjukdomen?
Svåra smärtor under mens och ofta också vid samlag. Man kan även ha ont när man kissar och bajsar och när man har ätit om endometriosen ligger i anslutning till tarmarna.
Kan man bli med barn?
Endometrios kan göra dig steril och det kan vara svårare att bli med barn. Orsaken är ofta sammanväxningar kring äggledarna.
Hur behandlas det?
Vanligaste sättet att behandla är med smärtstillande mediciner. Vissa patienter blir också hjälpta av elektrisk nervstimulering, så kallad TENS. Hormonet gestagen som motverkar östrogen är ett annat sätt att behandla. Det finns både i vanliga p-piller och specifik medicin. Man kan också ta bort östrogenproduktionen helt och försätta patienten i klimakteriet. Cystor kan opereras bort och även delar av eller hela livmodern och äggledarna. Just nu pågår en försöksbehandling mot smärta på Danderyds sjukhus, som går ut på att skölja äggledarna.
Går det att bota?
Endometrios är kroniskt. Man kan försöka lindra smärtan, men att bota går inte. Det blir oftast bättre efter graviditet, men vissa blir sämre. När kvinnan kommit in i klimakteriet brukar smärtorna avta och ibland blir man helt smärtfri.
Källa: Niels Lund, specialistläkare i gynekologi, Svenska endometriosföreningen