En häpnadsväckande insikt från forskarna...

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-04

Om vi köper mindre godis och chips sparar vi pengar.

Den häpnadsväckande insikten har det tagit typ ett år för 12–13 personer att komma fram till.

Det har gått tre månader sedan Folkhälsoinstitutet presenterade sin rapport om hur vi ska äta bättre och miljövänligare.

I pressmeddelandet som följde trumpetade man ut att man minsann sparar pengar på att äta bättre.

Nu har jag läst hela rapporten och förutom att det är rätt irriterande att staten hela tiden ska peta i exakt vad som finns på våra tallrikar så blir jag full i skratt.

De där tjusigt sparade pengarna består nämligen i att vi ska ge fan i att köpa alkohol, chips, läsk, bullar och glass.

Det kallas utrymmesmat och tillför lite eller ingen näring tillsammans med kalorierna.

Dessutom anses kaffe vara helt onödigt eftersom kaffe inte bidrar med några kalorier och dessutom transporteras långt.

Fast varför te inte bannbullats av samma anledning framgår inte.

Smör ska vi sluta äta helt och hållet av någon anledning, trots att vi har det runt knuten, medan vi ska fördubbla mängden lammkött trots att vi redan importerar ungefär 60 procent, väldigt mycket från Nya Zeeland, en liten bit att åka det också.

Hela idén bakom rapporten är att vi ska äta mindre kött och mer frukt och grönt och det är väl gott och väl så.

Men sedan petas det med procent hit och procent dit och räknas och räknas tills man kommer fram till följande:

Det blir dyrare att äta mer frukt och grönt men, eftersom det är dåligt att äta godsaker som dessertost och majonnäs så drar man till slut helt enkelt ner på pengarna i den matgruppen i varierande grad så att alla exempel i slutänden går plus.

Jamen, det är ju imponerande! Om Pelle inte längre får lägga ut 7 000 om året på sånt han tycker om så är det klart att han sparar 7 000.

Och ett asketiskt liv får han ju helt gratis.