Havre bra för blodkärlen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-05

Havre kan sänka blodets kolesterolhalt. I en ny avhandling har man undersökt om det gäller oavsett hur havren behandlats i olika livsmedelsprodukter.

Att havre kan sänka blodets kolesterolhalt har forskarna vetat ett tag. Den nya studien vid Lunds universitet har undersökt varför den kolesterolsänkande effekten varierar mellan olika människor.

Reagerade olika

Kärlfysiologen Kristina Andersson undersökte om havrekli påverkar åderförfettningen hos möss. Hon gav en del av mössen ett tillskott av havrekli. De mössen visade sig ha 40 procent lägre halter av kolesterol i blodet och mindre spår av inflammation i blodet och kärlväggen. Havrekli-mössen hade dessutom färre och mindre ansamlingar av fett och döda celler i sina kärlväggar.

Kristina Andersson fann att två olika sorters möss visade sig reagera olika på havrebehandlingen. Den ena sorten svarade på önskat sätt med sänkta nivåer av kolesterol i blodet, medan den andra sorten inte reagerade alls.

Nyttigt på flera sätt

Även människor reagerar olika på att äta havre: somliga får sänkt kolesterolhalt, andra blir mindre påverkade. Forskarna försöker förstå vad det är som orsakar skillnaden mellan olika människor för att kunna designa havreprodukter som är nyttiga även för dem som annars inte påverkas av att äta havre.

– Havregryn är en fullkornsprodukt som innehåller både fettlösliga vitaminer, proteiner och fibrer. Därför är havre nyttigt på flera sätt, även för den som eventuellt inte får sin kolesterolhalt sänkt av ett havretillskott, säger Kristina Andersson i ett pressmeddelande.