Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Hon fick nog av bantarbluffen

Publicerad 2013-03-11

Kostrådgivaren anmäler reklamen

”Inga genvägar”  Kostrådgivaren Ulrika Funkqvist hjälper personer att nå viktbalans. Efter att ha sett för många bantningsannonser på internet fick hon nog och anmälde till Konsumentverket. ”Det finns inga genvägar. En långsiktig livsstilsförändring är det enda som fungerar”, säger hon.

Banta – oavsett du vill eller inte!

Allt fler drabbas av bantningsföretagens aggressiva försäljningsmetoder.

Under 2012 anmäldes 144 fall till Konsument­verket.

– Nästan alla preparaten är på låtsas. Det finns ingen quick fix, säger Claude Marcus, professor och fetmaforskare.

Prova gratis piller och gå ner fyra kilo på en vecka! Överdrivna löften är inte det enda konsumenter som vill banta drabbas av.

Vilseledande reklam och marknadsföring med negativ avtalsbindning går som en röd tråd genom anmälningarna.

De flesta har fått bantningsprodukter hemskickade utan att ens ha gjort någon beställning, andra har reagerat på de utlovade effekterna.

”Kändes så galet”

Kostrådgivaren Ulrika Funkqvist anmälde förra året en annons för produkt­en Fat Killer.

– Jag såg att det hela tiden dök upp nya bantnings­annonser och en dag fick jag nog. Det kändes så galet, det finns så många, särskilt yngre tjejer, som luras att se en enkel lösning när det för det mesta är humbug.

En konsument bestred en faktura från företaget Healthzone OU.

”Jag har INTE beställt dessa varor och jag vill inte ha något abonnemang hos er”, skrev hon till postboxadressen i Estland.

Redan under 2011 hand­lade 58 anmälningar hos Konsumentverket om Healthzone – som skyllde på sina säljare. Anmälningarna mot företaget har fortsatt att strömma in, under 2012 med 22 ärenden.

Claude Marcus, professor vid Karolinska insti­tutet och Sveriges led- ande fetmaforskare, kallar utvecklingen sorglig.

– En del medel på Apotek­et har bevisad men svag effekt – i övrigt är det inget som har någon evidens. Man måste ta den jobbiga vägen – äta mindre och röra sig mer.

Liten möjlighet

Enligt Emma Hedge, jurist på Konsumentverk­ets rättsenhet, är möjligheten att stoppa vilseledande marknadsföring begräns­ad.

– Det finns många oseriösa aktörer på den här marknaden.

Om bolaget är svenskt kan ett förbudsföreläggande utfärdas via Konsumentombudsmannen eller så kan fallet gå till domstol.

– Men många företag poppar upp snabbt och försvinner lika snabbt, säger hon och manar till försiktighet.

– När påståendena är ”Gå ner tio kilo på två veckor” är det alltid för bra för att vara sant.

Fler anmälningar

Bestriden faktura

En kvinna anmäler att hon fått ett välkomstpaket med bantningsplåster från Healthzone, något hon aldrig beställt. Enligt fakturan skulle beställningen ha gjorts i augusti 2012, då kvinnan var på semester i USA.

Livsfarlig biverkning

En kvinna kontaktar Konsument­verket sedan hon upptäckt att bantningspreparatet Reducil är laxerande. Kvinnan, som lider av Crohns sjukdom, returnerar paketen och vill avsluta prenumerationen men får inget gehör.

Vilseledande reklam

En hälsobloggare anmäler produkten Fat Killers reklam. ”Hur kan viktminskningen bli bestående om du slutar äta Fat Killer?” skriver hon och efterlyser vetenskapliga belägg för pillrets effekter.

Ojust marknadsföring

En konsument anmärker på reklamen för Ice Höt Cool. I text­en står att man ska ”applicera krämen två gånger om dagen på de ställen där du vill bli av med fettet”. ”Krämen stramar upp huden efter viktminskningen...”.

Facebook-klick

En kvinna anmäler att hon var inne på Facebook när en reklamskylt med produkter från Waistwinner kom upp. Hon klickade fram det men gjorde ingen beställning. Ändå kom tre försändelser och fakturor.

Kontobedrägeri

En kvinna anmäler att hon beställde två gratisprov av African Mango och MetaBurn, mot fraktkostnaden 40 kronor, och sedan upptäckte att företaget plockat ut pengar på hennes konto utan att hon gjort någon beställning.

Se upp!

Var försiktig med annons­er på internet och Facebook.

Se särskilt upp för erbjud­anden om ”gratis provpaket”. I själva verket är det abonne­mang, som ibland meddelas finstilt och ibland inte alls.

Om du får fakturor utan att ha beställt varor – bestrid fakturan och skicka tillbaka den. Företaget måste då visa att det finns en beställning.

Om du på något vis har tackat ja men tycker att du blivit lurad går det att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

Kommunernas konsumentvägledare kan också hjälpa till.

Anmälda

Bantningspreparat och företag som anmälts till Konsumentverket 2012.

Vital Nordic

Supershopping

Waistwinner

Healthzone

Grace Wellness

Fat Killer

Removyl

African Mango

Metaburn

Eshopper

Pillershoppen

Vital Nordic

Weight World

Kentucky Roses

Gracewellness

Sibutramin

Xtravaganza

Reducil

Minutra

Nuvoryn

Ligatus

Remonyl

Herbaslim

Chilli burner

Organa Slim

Organa cleanse

Nova Plus

Redufim

Källa: KONSUMENTVERKET