Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

"Vi borde experimentera mer i köket"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-02

Ett ögonblick...

Stephan Rössner

, professor vid överviktsenheten vid Karolinska sjukhuset i Huddinge och medarbetare i Viktklubben, som är aktuell med ny, smal kokbok.

– Det är en lustbetonad bok med roliga recept som jag tycker om att laga. Trots att jag är amatörkock så vet jag mycket om matlagning, vad man kan äta och samtidigt hålla formen. Matlagningstekniken är enkel, råvarorna ovanliga och billiga. Titeln ”Smart mat” berättar precis vad boken står för. Ingenting är energiberäknat eftersom samtliga rätter är kaloririmliga.

Varför behövs den här boken?

– Människan har ett aldrig sinande intresse när det gäller mat. Det finns redan kokböcker som inriktar sig på frukt, vin, nationaliteter, etcetera. Den här boken kan hjälpa läsaren att förnya sin repertoar och lära sig att laga roliga och nyttiga rätter med mycket grönsaker, utan svåra handgrepp.

Vad är det vanligaste felen vi gör när vi lagar mat?

– Vi fastnar i gamla mönster och lagar precis samma mat som vi alltid har lagat. Vi borde i stället experimentera mer, testa nya råvaror och tillagningssätt.

Det är snart jul – vad ska vi tänka på då?

– Det är viktigt att inte förneka matglädjen, att kunna umgås kring matbordet. Det man kan tänka på är välja ut det man tycker är riktigt gott, och hoppa över fet och tråkig mat. Ett annat tips är att inte äta allt varje dag: det här äter jag i dag och det där provar jag i morgon. Det är också bra att passa på att röra på sig under sin lediga tid, och inte bara äta.

Till sist, vad önskar du dig allra mest just nu?

– Världsfred. Eller förresten – arbetsro. Telefonen ringer hela tiden.

Hanna Blanksvärd