Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fråga MIA TÖRNBLOM: Utmana dig att ta plats

Uppdaterad 2013-10-22 | Publicerad 2013-05-17

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på mia.wellness@aftonbladet.se. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.

”Kära Wellness och Mia.  Mitt största problem är att jag önskar att jag vågade vara mig själv oftare. Kanske låter det konst­igt, men jag har svårt att visa vem jag är inför andra människor.

Jag är rädd att ingen tycker om mig om jag säger vad jag verkligen tycker och tänker om saker och ting. Så jag låter bli, sitter ofta tyst när andra pratar, ibland låter jag helt bli att träffa folk, av rädsla för att jag måste visa vem jag är.

Jag är 36 år och de här tankarna har jag haft så länge jag kan minnas.

Vad tycker du att jag ska göra?”

 Med vänlig hälsing, Maria

Hej Mia! Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetarutveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

SVAR: Hej Maria, stort tack för ditt brev, ditt mod och din viktiga fråga.

Du skriver ganska lite om bakgrunden till det du upplever som ett problem, att du inte vågar ta plats. Därför känns det viktigt för mig att först av allt betona att om du råkat ut för någonting som i dag hämmar dig att leva det liv du vill, då kan du behöva börja med att bearbeta den eller de händelserna, helst med hjälp av en psykolog, terapeut eller liknande.

Alla människor tar inte lika mycket plats, alla trivs inte med att stå i centrum och det är verkligen helt okej. I sociala sammanhang är tillvaron inte en tävling vem som syns mest, alla måste faktiskt inte prata lika mycket.

Personligen gillar jag samspel­et med människor, det är mitt intresse och nåt jag verkligen trivs med. Jag gillar att stå på scen och prata om vem jag är, om jag inte hade gillat det så hade jag aldrig i liv­et tvingat mig själv att föreläsa.

Om du inte har samma behov, egentligen inte vill synas så mycket, så är det helt okej att hålla sig lite vid sidan av. Även mitt i en folksamling finns det plats för den som är lite tystlåten och vågar vara tillbakadragen. Den som håller en lite lägre profil blir ofta riktigt duktig på att se detaljerna, notera hur andra beter sig och vad som pågår vid sidan av pratet. Många blyga personer har enorma insikter och reflekterar över mycket av det som de mest pratsamma inte hinner med för att de är så upptagna med att tala om för alla vilka de är och vad de tycker.

Den här iakttagningsförmågan är en väldigt fin egenskap, minst lika åtråvärd som att vara den som syns och hörs mest i alla sammanhang.

Du är självklart värd att ta den platsen som du vill ha. Men – och här kommer vi in på ytterligare en viktig sak: oavsett hur stor den platsen är så är du värdefull. Du har rätt att vara med, precis som du är. Dina åsikter, tankar, värderingar och din erfarenheter är minst lika viktiga som alla andras. Du har massor att tillföra din omgivning, tro på dig själv.

Det framgår i ditt mejl att du ändå, på något vis, önskar att du kunde ta lite mer plats. Övning ger färdighet brukar man ju säga, men det gäller att utmana sig lite lagom, ett steg i taget.

Börja med att säga en liten sak, ventilera en åsikt eller tanke bland folk, kanske på ditt jobb eller bland familjemedlemmar. Notera hur andra reagerar. Kanske håller någon med, möjligen säger någon emot, vissa kanske inte ens lyssnar. Det är en del av samspelet människor emellan, och är man orolig för hur andra ska tycka och reagera så är det ändå övning som gäller.

Men som sagt, en sak i taget.

Samtal människor emellan är alltid ett utbyte av information, och ibland innebär ett samtal eller en diskussion att någon byter åsikt. Man måste inte kunna allt, måste inte säga ”rätt” sak för att ha rätt att ta plats.

Ett bra knep – om man är lite blyg och funderar mycket på vad som är ”rätt” sak att säga – är att ställa frågor. Du måste inte prata om allt du kan. Ställ frågor i stället, och lyssna på hur andra svarar. Försök reflektera över vad andra pratar om, i stället för att gå inåt i dig själv och helt fokusera på det som du upplev­er som en brist hos dig.

Du säger att du inte vågar visa vem du är men jag har svårt att se att du skulle kunna vara så ”hemsk” att du inte får plats bland alla oss andra icke-perfekta människor.

Risken med att fundera mycket utan att agera är att vi inuti huvudet bygger upp läsk­iga skräckscenarior. Tänk om de skrattar åt mig, högt, alla samtidigt. Eller tänk om alla struntar i vad jag säger, kanske tycker de att jag verkar helt dum i huvudet!

Vår fina hjärna förstår inte alltid skillnad mellan verklighet och fantasi. I tanken har det redan hänt, vi blev avvisade, förlöjligade.

Motsatsen till oro och rädsla är tro och tillit, du behöver intala dig själv att du är värd att vara med, att du duger som du är och mod betyder att vi vågar göra det vi är rädda för. Varje litet steg du tar för att ta mer plats kommer att stärka både ditt självförtroende och din självkänsla. Lycka till!

Följ ämnen i artikeln