Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Var tionde svensk har allvarliga sömnproblem

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-20

Professor Torbjörn Åkerstedt: Det är en folksjukdom. Unga tjejer drabbas hårdast.

Trött. Utpumpad. Men oförmögen att sova.

Problemet känns igen av många.

– Det är en folksjukdom. Unga tjejer är särskilt illa ute, säger

Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet i Stockholm.

Professor Torbjörn Åkerstedt.

Mer än var tionde svensk har allvarliga problem med att sova och kan inte slappna av när det är dags för huvudet att möta kudden. För dem är sömnproblemet så påtagligt att det avspeglar sig i vardagen.

– Det är ett väldigt stort problem för många. Ungefär tio procent av befolkningen använder sömnmedel någon gång om året, och runt tre procent dagligen, säger Torbjörn Åkerstedt.

KBT är botemedlet
Visst finns det olika knep att ta till när sömnen vägrar infinna sig. Som fysisk aktivitet, gott om dagsljus, rätt sorts mat och avsaknaden av koffein och nikotin. Men grundproblemet – stressen – som oftast ligger bakom svårigheten att somna, är den faktor som är viktigast, men också är krångligast, att göra någonting åt.

– Så länge man är under kraftig stress är det svårt att komma åt problemet. Botemedlet är att få kontroll över den genom professionell hjälp, som KBT-behandling.

Fördubbling av sömnproblemen

Under krisåren på 1990-talet och framåt märktes tydligt att allt fler svenskar stressade upp sig så mycket att de inte kunde sova ordentligt.

– Mellan 1993 och 2003 dubblerades nästan antalet personer med sömnproblem. Det berodde framförallt på förändringar i samhället där kraven på individen ökade, både inom arbetet och familjen, säger Torbjörn Åkerstedt.

En dryg tiondel av svenskarna har så stora sömnproblem att de kan betecknas som insomni, fortsätter han. Kroppen är trött men inte sömnig. Vakenheten i sig orsakar ett stresspåslag och den onda cirkeln är i gång.

Värst bland kvinnor

Den grupp där problemen har ökat mest är kvinnor mellan 14 och 33 år.

– Samhället har större krav på kvinnorna. De ska vara snygga, populära och duktiga och det kan vara svårt att leva upp till. Det är en väldig skillnad mot tidigare och mycket av det här är medias fel. De bidrar ständigt till nya och högre krav på kvinnor. Generellt sett kan man säga att killar inte bryr sig riktigt lika mycket.

Men sömnbristen finns representerad överallt i samhället. Handlar det ”bara” om arbetsrelaterad stress kan man förstås försöka påverka situationen själv, men professionell behandling kan vara nödvändig för att återfå balansen.

– Det kan vara positivt att få nya uppgifter på jobbet och öka sin status på arbetsplatsen, men blir för mycket måste man lära sig tacka nej och sluta ha så höga krav på sig själv.

Ovisshet om framtiden
Sedan 2003 har antalet människor med sömnproblem planat ut något, men det är fortfarande enormt många som lider av att inte kunna sova. Om det blir någon minskning i framtiden vågar inte Torbjörn Åkerstedt uttala sig om.

- Nedgången kan vara tillfällig. Det återstår att se. Än så länge vet vi inte heller om den ekonomiska kris som vi upplever just nu kommer få några konsekvenser för folks sömnvanor.

Sover du dåligt? Läs mer om sömn på Sömnklubb.se

Cecilia Bäcklund

Följ ämnen i artikeln