Håll figuren och njut av julens traditioner
Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2000-12-08
Fransk paté
200 g kycklinglever
1 msk margarin
salt och peppar
800 g mager blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 dl finklippt bladpersilja eller vanlig persilja
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
servera med tomater, små ättiksgurkor och gröna oliver
En skiva paté, 60 g, med
tomat, gurka och oliver ger 140 kalorier.
Stek kycklinglevern i margarinet i en stekpanna. Salta och peppra. Finfördela levern och blanda med färs, finhackad lök, ägg, salt, peppar och persilja. Blanda mjöl och vatten i en redningsbägare. Tillsätt mjöl-blandningen till smeten. Blanda alltsamman till en slät smet. Häll smeten i en smord form (1 1/2 l). Grädda patén i 175 grader i en timma. Servera med tomater, små ättiksgurkor och gröna oliver.
Timjanköttbullar
600 g nötfärs
2 kokta kalla potatisar
1 gul lök
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
1/2 dl finhackad färsk timjan
2 msk margarin
En portion ger 117 kalorier.
Mosa potatisen fint i en bunke. Hacka löken fint. Tillsätt färs, lök, mjölk, ägg, salt, peppar och timjan till potatisen. Arbeta smeten smidig. Rulla köttbullar och stek dem i margarinet i en stekpanna.
600 g rödkål
1 äpple
Dressing:
1 dl outspädd svartvinbärssaft
3 msk senap
1 1/2 msk honung
1 msk pressad citron
1 krm salt
peppar
En portion ger 53 kalorier.
Finfördela kålen och lägg den i en skål. Kärna ur och dela äpplena i skivor. Lägg dem ovanpå kålen. Blanda ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen.
Grönsaker med grönkålspesto
2 gula paprikor
2 röda paprikor
3 morötter
2 röda lökar
400 g färsk broccoli
1 msk margarin
peston:
1 1/2 dl urkramad förvälld grönkål
1 liten schalottenlök
tre fjärdedels dl sötmandel eller valnötter
1 1/2 dl riven 17 %-ig lagrad ost
1/2 tsk örtsalt
peppar
1 msk smält margarin
En portion ger 105 kalorier.
Ansa och skär grönsakerna i inte alltför små bitar. Smält margarinet i en långpanna i ugnen. Lägg i grönsakerna och baka dem i 225 grader i en halvtimma.Peston: Hacka löken i en matberedare. Lägg över löken i en bunke. Hacka mandeln i matberedaren (inte för smått).
Blanda grönkål, lök, mandel, ost, örtsalt, peppar och margarin till en röra. Blanda grönkålspeston med de varma grönsakerna. Servera genast.
Rödbetor med ädelost
1 kg rödbetor
1 msk margarin
salt
50 g ruccola
75 g ädelost
Tvätta rödbetorna. Lägg dem i en smord form. Salta. Baka dem i 225 grader i en timma. Dela dem i klyftor (skalet kan vara kvar). Varva rödbetsklyftor och ruccola i en skål. Smula över ädel-ost. Servera rödbetorna varma.