Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

”Alla fobier går att bota”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-21

Läs chattet med psykologen Jenny Koertge

Kan man verkligen bota hajfobi? Fungerar kognitiv beteendeterapi mot flygrädsla? Och kan man bota spindelfobi trots att den suttit i i över 40 år - och vad kostar det egentligen? Läs alla frågor - och alla svar.

Jenny Koertge säger: Hej och välkomna med era frågor!

Lemmy säger: Vilken är den vanligaste fobin?

Jenny Koertge säger: De som söker till min mottagning har oftast spindelfobi, ormfobi och klaustrofobi, alltså rädsla för trånga utrymmen.

Lollo säger: Varför ska man träna bort sin fobi? Det är ju bara undvika det man är rädd för!

Jenny Koertge säger: I allmänhet är det så att om man inte har besvär av det så söker man inte behandling. Vi behandlar bara de som själva tycker att de behöver hjälp. Starka rädslor som går att undvika har de flesta av oss - är det så pass enkelt att man kan undvika det man är rädd för så finns det kanske inget behandlingsbehov.

Hanna säger: hejsan. Jag förstår att kognitiv beteendeterapi går ut på att närma sig sin fasa. Men bara tanken på att göra det gör mig kallsvettig av skräck. Jag skulle ALDRIG söka hjälp, omjag vet att man måste göra det. Kan man inte blir botad på annatr sätt, som tex hypnos? PS, jag är rädd för ormar

Jenny Koertge säger: Jag känner inte till det empiriska stödet för hypnosbehandling. Din rädsla delar du med samtliga patienter. Trots det blir de flesta glatt överraskade av vad de har kapacitet att klara av. Glöm inte bort att det är du själv som styr behandlingen. Man tar ett steg i taget, och ska inte tänka på det sista steget! Det är inte så farligt som det låter.

Krille säger: Jag är livrädd för spindlar under vissa perioder. Ibland går det bra och ibland lider jag alla helvetets kval när jag ser en spindel. Det jag undrar är vad det är som gör att min rädsla varierar som den gör, ligger det djupt i barndomen kanske:-)

Jenny Koertge säger: Dels kan det bero på variation i exponeringen - under vintersäsongen är det ju inte så många spindlar närvarande, så då ligger rädslan kanske i dvala. Det är när man exponeras för det man är rädd för som fobin väcks till liv. Dels kan det bero på variationen i din allmänna stressnivå - fobi och stress är väldigt närbesläktade. Ju mer stressad man är, desto mer fobibenägen är man.

Kajsa säger: Finns det några positiva fobier, eller är fobi per definition negativt?

Jenny Koertge säger: Fobi i sig är inte positivt. Men det kan vara på sin plats med en sund rädsle-nivå för det som många är rädda för, till exempel kräldjur och höga höjder. På så sätt är man lite mer vaksam och kan i bästa fall undvika obehagligheter. Men fobi betyder att rädslan inte står i proportion till hotet, och det är inte bra. Då kan man använda sin energi bättre!

Linda säger: Jag klarar inte av att flyga. Får dödsskräck. Kan man bota det med KBT? Eller finns det andra sätt? Vill verkligen resa så det är ett stort hinder...

Jenny Koertge säger: Ja, det går att bota med KBT. En opraktisk sak med behandlingen är att för att fobin ska försvinna så behövs det lång exponering under upprepade tillfällen, och det är inte alltid praktiskt genomförbart vad gäller flygning. Du kan träna i situationer som påminner om flygkabinen om din rädsla har med instängdhet att göra, t ex tunnelbana, trånga hissar etc, som går att träna upprepade gånger. En annan lösning är att ta lugnande medel till hjälp, som du kan få utskrivet av din husläkare och som du tar enbart när du ska flyga. Det kan vara en tillåten flyktväg för att unna sig en skön semester.

Jane säger: Jag är sjukligt rädd för fästingar. Är det nån fobi som man kan bli av med? För några år sen fick jag borrelia av en fästing och är livrädd efter det.

Jenny Koertge säger: Ja, alla fobier går att bota på samma sätt som beskrivs i artikeln i Aftonbladet i dag. Du bör skydda dig som folk, och inte vidta extrema försiktighetsåtgärder, som bara ökar ditt fokus på rädslan och förstärker den.

Fobi q säger: Hej..blir alla hjälpta med sin fobi, eller finns det hopplösa fall. Har väldigt svårt att tro att jag skulle bli av med min fobi (spindlar) som jag haft hela livet..är 47 år.

Jenny Koertge säger: Ja, alla som är beredda att underkasta sig behandlingen blir i princip hjälpta. Jag har aldrig varit med om någon som inte blivit botad. Man kanske tror att fobins livslängd har att göra med hur besvärlig den är att bota - men så är inte fallet. En behandling skulle förmodligen ta 2-3 timmar.

monika säger: Hejsan. jag har tidigare inte inte brytt mej om insekter och kryp, men nu slutar jag typ andas så fort nått kommer nära mej...hur kan der ha blivit så? Kan fobier bara dyka upp utan förvarning efter t.ex en depression?

Jenny Koertge säger: På den information du ger är det svårt att säga något om vad upprinnelsen är. Möjligtvis kan en ökad spänningsnivå i samband med depressionen ha gjort dig mer fobibenägen.

elin säger: Hej! Är det vanligt att psykologer tar sig an människor med fobier? finns det hjälp att få i de flesta städer i sverige. Jag bor inte i sthlm. Kostar det skjortan?

Jenny Koertge säger: Kognitiv beteendeterapi finns tyvärr mest i storstäderna. Du kan gå in på webbsidan www.kbt.nu för att se tillgängligheten på KBT-terapeuter i landet. Man kan också prova att ringa till psykiatriska öppenvårdsmottagningen där du bor - är det en liten ort där trycket inte är så stort kanske det finns någon som kan ta emot. Var noga med att få beteendeterapi, samtalsterapi kommer knappast att hjälpa. Priset brukar ligga på 800-1 000 kronor per timme hos privatpraktiserande mottagningar (öppenvård är billigare). För dem som bor i Uppsala-Stockholm kan man söka sig till studentmottagningen vid psykologiska institutionen på Uppsala resp Sthlms universitet - där kan man få kompetent hjälp för ett mycket lägre pris.

Eve säger: Hur blir man av med hajfobi??

Jenny Koertge säger: På samma sätt! Jag har behandlat ett litet barn med hajfobi. Det handlar inte om att hoppa i vattnet där det finns hajar för det vill inga människor - med eller utan fobi. Det handlar istället om att kunna leva ett normalt liv utan ett överdrivet fokus på sin rädsla för hajar, och det kan man få hjälp med.

Millan31 säger: Jag har fobi att gå och undersöka mig hos en läkare, men jag kan inte specieficera mig exakt varför jag har det. Sist vad jag på en 1:a hjälpen kurs och när vi skulle kolla våran puls fick jag panik, svettas, okoncentrad och börja gråta. Sjuksköterskan undrade varför och jag kan bara inte förklara. Har ej gått till en läkare på 20 år

Jenny Koertge säger: Det låter som om du har fobi för kroppsliga sensationer och aspekter av kroppen. Det går att få hjälp med genom att till exempel träna sig på att ha fokus på kroppen, besöka läkare, sjuksköterskor etc. Det skulle förmodligen vara enklast med professionell hjälp innan du försöker på egen hand. Att gå till läkaren kan vara viktigt för livskvaliten och kan vara önskvärt. Försök peppa dig själv att ta itu med detta!

Jenny Koertge säger: Tack för era frågor! Vill ni ha mer information om kognitiv beteendeterapi kan ni gå in på hemsidan www.kbt.nu. Lycka till alla modiga människor!

Moderator säger: Chatten är slut. Tack Jenny Koertge och alla som ställde frågor.

Följ ämnen i artikeln