Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Dåliga nyheter – dåligt för hjärtat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-10

”Brustet-hjärta-syndrom” liknar hjärtattacker

Om du nås av en dålig nyhet - försök ta det lugnt.

Ökat antal stresshormoner i blodet kan leda till stora smärtor i hjärtat, som lätt kan förväxlas med en hjärtattack.

Men istället kan du ha drabbats av ett ”brustet hjärta-syndrom”.

Ett forskarlag från John Hopkins University i England har kommit fram till att patienter som lider av ett högt antal stresshormoner, ökar risken för hjärtskador, skriver BBC.

Symptomen har tidigare förväxlats med hjärtattack. Men undersökningen, som är publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine, visar nu att symptomen istället är ett tecken på ett känslomässigt brustet hjärta.

Till skillnad från hjärtattack kan den här typen av smärtor gå över relativt fort eftersom det är stress som ligger bakom.

Som gift för hjärtat

I studien tittade forskarna närmare på 19 patienter. Alla hade kommit till sjukhuset med symptom som liknade hjärtattack - det vill säga ont i bröstet, vätska i lungorna, häftig andning och ont i hjärtat.

Men när de skrevs ut kom läkarna fram till att de hade ovanligt höga nivåer av stresshormoner och mycket adrenalin i blodet.

Forskarna menar nu att stresshormoner kan vara som gift för hjärtat, eftersom det måste arbeta hårdare än normalt.

Upplevt känslomässig chock

Patienterna, som främst var äldre kvinnor, hade upplevt en känslomässig chock bara några timmar innan de lades in på sjukhuset.

Men de visade snabba förbättringar och var helt återställda efter två veckor. Ingen av dem behövde heller lida av några muskelskador, till skillnad vid hjärtattacker, som orsakar bestående skador.

– Efter att ha observerat flera fall av ”brustet hjärta-syndrom”, kom vi fram till att många av de patienter som var i medelåldern eller äldre kvinnor skiljde sig i återhämtningen från en typisk hjärtattack, säger Ian Wittstein, som lett studien.

– Dessa fall var svåra att förstå sig på eftersom de flesta av dem tidigare varit friska och haft en liten risk för att få hjärtsjukdomar.

Alexandra Ramnewall

Följ ämnen i artikeln