Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ny spruta rätar ut krökta fingrar

Uppdaterad 2011-09-09 | Publicerad 2011-09-03

Piloten Ola, 49, efter testet: Jag är jättenöjd

Nu kan krökta fingrar rätas ut på nolltid – med en ny metod.

Piloten Ola Rignell, 49, testade en injektion mot Vikingasjukan.

– Jag är jättenöjd. Fingret blev rakt med en gång, säger han.

Vikingasjukan – eller Dupuytrens kontraktur – är en bindvävssjukdom. Det bildas bindvävssträngar tjocka som blyertspennor i handflatan som kröker fingrarna i ett låst läge. Sjukdomen beror på en onormal inlagring av kollagen i bindväven.

– Oftast drabbas ett eller två fingrar – vanligast ring- och lillfingret. Ofta kommer symptomen tillbaka inom två år, säger Stephan Wilbrand, överläkare och verksamhetschef på handkirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Löser upp bindväven

Vikingasjukan är ärftlig och vanligast i Norden.

I Sverige uppskattas åtta procent av befolkningen ha den. Årligen opereras cirka 2 500 personer.

Men nu finns ett läkemedel – Xiapex – som nyligen godkändes av Läkemedelsverket. Det är ett enzym som löser upp bindvävssträngen. En internationell studie med 36 patienter från Akademiska sjukhuset utfördes nyligen.

– Vi hade bra resultat. De är nästan jämförbara med dem man får vid operation vad gäller funktionen i fingret. Man kan få ett finger som stått i 90 graders vinkel att vara helt uträtat dagen efter, men ofta krävs flera injektioner, säger Stephan Wilbrand.

Ola Ringells högra lillfinger började kröka sig för tio år sedan och opererades 2007 – men kroknade igen. Sedan krökte sig vänster lillfinger i 90 graders vinkel.

– Som pilot började det bli svårt att manövrera alla reglage på ett korrekt sätt i cockpit. Och jag fick problem med att ta på mig pilothandskarna, berättar Ola Rignell som arbetar som testpilot på Saab.

– Och bara en så enkel sak som att ta folk i hand – då pekar lillfingret in i handen på den jag hälsar på.

Smäller till

Ola Rignell är den femte patienten som fick testa metoden på Linköpings universitetssjukhus. Aftonbladet var med när han fick en injektion i vänster lillfinger – i själva strängen. När läkaren bröt upp strängen smällde det till som när en rabarberstjälk bryts.

– Jag är imponerad. Jag kan knyta handen, räta ut den och lyfta grejor redan, berättar Ola Rignell några timmar senare.

Även Thomas Hansson, överläkare på hand- och plastikkirurgen, var belåten.

– Det har fungerat över förväntan. Metoden fungerar väldigt bra på yngre patienter som oftast har en svårare kontraktur.