Fler svenskar får hudcancer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18

Strålningsexperter oroade: Egentligen är det en epidemi

solchock kan ge cancer Ta det lugnt i solen i sommar. En ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att antalet fall av hudcancer i Sverige ökar kraftigt. ”Det är en epidemi”, säger utredaren Karin Westermark.

Allt fler svenskar drabbas av hudcancer.

På Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) är experterna nu allvarligt oroade.

– Egentligen är det en epidemi, säger utredaren Karin Westermark.

– Det vore farligt om vi vänjer oss vid att det hela tiden ökar. Det hela är mycket oroande, fortsätter hon.

I en ny rapport från SSM:s vetenskapliga råd redovisas de senaste siffrorna som är från fjolåret. Av dem framgår att antalet nya fall av malignt melanom per år i Sverige nu är runt 25 per 100 000 invånare. För knappt 50 år sedan, i början av 1960-talet, var antalet fem gånger lägre, cirka 5 per 100 000 invånare.

Ökningstakten har i stort sett varit densamma ända sedan 1998, cirka 3,6 procent per år för män och 3,8 procent för kvinnor.

Utsätts för solchock

Karin Westermark påpekar att hudtumörer är den vanligaste formen av tumörsjukdomar i Sverige. Förutom malignt melanom, som är den farligaste formen, växer också antalet fall av skivepitelcancer och basalcellscancer. Orsaken är i de flesta fall ökad UV-strålning som en följd av alltför intensivt solande.

– Många har frågat sig varför inte folk drabbades mer förr i tiden när folk vistades mer utomhus. Men då gavs huden en chans att vänja sig vid solen. Nu sitter vi inomhus mer och utsätter sedan huden för en chock, säger hon.

– Dessutom ger vi oss i väg till Thailand mitt i vintern och utsätter oss plötsligt för hård strålning.

D-vitamindebatt oroar

På SSM misstänker man också att de kommande klimatförändringarna kan innebära ökad risk. Om Sverige får ett varmare klimat kommer många att sola sig ännu mer.

– Det är inte fel att ge sig ut i solen. Det farliga är att bränna sig, säger Westermark.

På SSM är man också oroliga för den senaste debatten om solning och D-vitaminer. Enligt SSM är en hög dos av strålning ett dåligt sätt att få i sig D-vitamin.

– Det är definitivt inte nyttigt att ligga och pressa i solen, säger Westermark.

TT