Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Antioxidanter i maten kan skydda kvinnor mot stroke

Publicerad 2011-12-02

Blåbär, nypon och annan kost rik på antioxidanter kan skydda mot stroke. Det visar en ny svensk studie på drygt 36 700 kvinnor.

Kvinnorna var i åldern 49-83 år och fick svara på frågor om sina kostvanor. Utifrån det kunde forskarna räkna ut var och ens antioxidantkapacitet, TAC. Det vill säga den sammanslagna effekten av alla antioxidanter.
Resultaten som nu publiceras i den medicinska tidskriften Stroke visar att de som åt mest antioxidanter fick bäst skydd mot stroke.

Kan förhindra stress

Hos kvinnorna med högst TAC-värde stod frukt och grönsaker för hälften av antioxidantintaget. De åt även mycket fullkorn, té och choklad som innehåller mycket antioxidanter. Jämfört med de kvinnor som hade lägst TAC-värde minskade risken för stroke med 17 procent. För de kvinnor som tidigare drabbats av hjärt-kärlsjukdom blev effekten ännu bättre. De minskade strokerisken med 46-57 procent.
– Antioxidanter kan förhindra så kallad oxidativ stress och inflammation i kroppen och därmed minska risken för stroke, säger doktoranden Susanne Rautiainen som ligger bakom studien i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Sänker blodtrycket

Utöver minskad inflammationsrisk tycks antioxidanter, särskilt flavonoiderna, ge en kärlvidgande effekt vilket sänker blodtrycket och minskar risken för bildandet av blodklumpar.
Susanne Rautiainen medger att det mycket väl kan vara så att kvinnorna med höga TAC-värden är mer hälsomedvetna och har en sundare livsstil vilket i sig kan påverka resultatet:
– Men den tydliga kopplingen mellan TAC-intag via kosten och strokerisk kvarstod efter att vi justerat för andra livsstilsfaktorer, så som rökning, fysisk aktivitet och utbildningsnivå.