Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Stress handlar om kontrollförlust”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-22

Socionomen och författaren Lisbeth Stahre svarade på läsarnas frågor

liz säger: Hej Lisbeth! vad händer egentligen i kroppen när man stressarmycket?

   Lisbeth Stahre säger: Det finns olika typer av stress: den som man kallar för positiv och den som kallas för negativ. Den positiva stressen kan innebära att man blir "peppad" och känner lust inför uppgiften. Så upplever man det om man har kontroll över sin situation. Har man inte det upplever man alltså en negativ stress och kan känna både oro och ångest. Känslor som på olika sätt får oss att känna hjärtklappning, illamånde och kankse ibland t o m panik. Det här beror i sin tur på att vid stress gör sig våra kroppa redo för strid. Typ möta vildsvin, vilket vi ju inte gör, men våra kroppar gör sig beredda för kamp och strid.

Marie säger: Hej Lisbeth. Som handelsresande med ca 3 övernattningar i veckan har jag svårt att både röra mig pga bilkörning och att gå på gym. Sedan skall vi inte tala om den onyttiga hotellmaten. Jag är inne i ett ekorrhjul med dålig livstil. min fråga är: Hur skall jag kunna arbeta men ändå leva sunt?

   Lisbeth Stahre säger: Livet handlar ju många gånger om vilka val vi gör. Vad jag förstår har du ett stressigt arbete. Det handlar då för dig om att försöka skapa balans i din trillvaro. Du kan ju ta promenader i samband med dina övernattningar och på så sätt få utlopp för en hel del stressupplevelser. När det gäller maten är det angeläget för dig att försöka upptäcka ett samband mellan ditt ätande och din stress. Och att försöka välja sådan mat som fyller dina krav. De flesta hotell brukar alltid ha någon smalmat - finns inte det, fråga vad de kan erbjuda dig. Var inte rädd att ta för dig!

Petra säger: Hej! Är de så att man äter mer o går upp i vikt av stress eller är de tvärtom?

   Lisbeth Stahre säger: Både och. Men de flesta upplever att de går upp i vikt av stress. Det finns också studier som visar att stress ger en ökad kortisolutsöndring och att den påverkar bland annat bukfettman.

Fettis, 47 säger: Hej, om man stressar, är det så att kroppen inte kan gå ner i vikt då? Vad ska man göra för att få ner sin stressnivå. Har försökt med det mesta men verkar som mina stresshormoner inte vill gå ner hur jag än gör. Jag är 176 cm lång och väger 101,1 kg. Äter bara mat inte godis och sånt...

   Lisbeth Stahre säger: Du måste först ta reda på av vilka orsaker du stressar. Gäller det stress inom privatlivet eller inom yrkeslivet? Beror din stress på att du har stora krav på dig själv eller beror det på att andra, typ arbetsgivare, har stora krav på dig? Stress är alltid en subjektiv upplevelse. Vad en person upplever som stress kan en annan person uppleva som en utmaning. Det är alltså viktigt att ta reda på hur din stress ser ut och framför allt orsakerna till den. Och det är orsakerna du måste förändra. Stress handlar om kontrollförlust och det gör överätande också, därför hänger ofta stress och felaktigt ätande samman. Att komma till rätta med din stress kan alltså innebära att du kommer till rätta med ditt felaktiga ätbeteende.

Liz säger: Om man unnar sig godsaker och har ett "lugnt leverne" utan stress, skulle det betyda att man för den skull inte behöver gå upp i vikt?! Och om man stressar skulle skillnad kunna påvisas?! Mvh. Liz

   Lisbeth Stahre säger: Det tror jag inte. Det handlar naturligtvis om mängden godsaker som du stoppar i dig vare sig om du stressar eller inte. De kallorier som du inte förbrukar lägger kroppen på sig.

Bellateofina säger: Jag har gått upp i vikt pga stress, ca 35 kg. Jag undrar varför det är så svårt att få hjälp när man ber om det? Det verkar som om det ska väldigt mycket till om en läkare ens reagerar. Och i sjukvården är det ju mycket vanligt att tro att fetma beror på en enda sak, "du äter för mycket och rör dig för lite"... Saknar verkligen en holistisk syn på det här.

   Lisbeth Stahre säger: Ja, jag kan hålla med dig av egen erfarenhet att detta är ett problem som man handskas lättvindigt med. Det jag kan rekommendera dig är att försöka få tag på en kognetiv beteendeterapeut. Eftersom just kognetiv beteendeterapi har visat sig vara en mycket framgångsrik metod när det gäller att behandla stress.

Kicki säger: Jag lever nog ett ganska stressigt liv som ensam mamma med fyra barn. Jag har många gånger försökt gå ner i vikt Men får bara en viktminskning på ca 5kg sen är det stopp. Det spelar ingen roll vad eller hur jag bär mig åt. Vad kan det bero på?

   Lisbeth Stahre säger: Det beror på att övervikt i första hand inte handlar om mat. De flesta överviktiga vet vad man ska äta för att inte gå upp i vikt. Övervätande är en följd av att man känner sig ledsen, besviken, irriterad - alltså olika negativa känslor. Man dövar helt enkelt känslorna genom att äta. Det handlar därför om att komma tillrätta med de problem som gör att man inte mår så bra och behöver ätandet eller något att stoppa i munnen som en kompensation.

maj säger: Jag är sjukskriven 50 procent för utbrändhet. Jag lever sunt och måttligt men är ändå överviktig ca 15 kg för mycket. Försöker att inte stressa och lever enligt principen: ”take it easy”. Vad ska jag göra?

   Lisbeth Stahre säger: Det finns ibland medicinska orsaker till övervikt. Jag tycker att du ska tala med din läkare om att få kontrollera din ämnesomsättning. För låg ämnesomsättning är ett underskattat problem bland kvinnor när det gäller övervikt. Visar det sig att den är normal, då är det ändå så att du äter mer än vad du förbrukar. Då handlar det om att ta reda på vad det beror på att du äter mer än vad du ska. Om det har sin orsak i att du inte trivs med livet just nu eller känner dig missbelåten på annat sätt. Det brukar alltid finnas en orsak till övervikten.

   Lisbeth Stahre säger: Tack för alla frågor. Överviktiga har ofta en fallenhet att se ätandet som lösning på problemet, det är därför viktigt att ta reda på de egna orsakerna till problemet.

Följ ämnen i artikeln