Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Bästa vännen – bästa coachen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-09

Din hund kan lära dig att hitta fokus i tillvaron

Har du tusen tankar som snurrar i huvudet? Ta din hund till hjälp för att bli bättre på att hitta fokus.

Bli inte förvånad om du får mer energi och upplever högre livskvalitet på köpet.

Det menar professorn och författaren Åsa Nilsonne som upptäckt att hunden Zelda är bästa mindfulnesscoachen.

Mindfulness, eller ”medveten närvaro” på svenska, handlar om att vara uppmärksam på det som sker här och nu. Att inte tänka på det som har varit eller det som komma skall.

Det är egentligen samma sätt att se på tillvaron som en hund har. I deras värld finns bara nuet.

– Med en hund kan du inte tala om vad som hände i går. Inte heller vad ni ska göra i morgon. Därför är hunden den bästa mindfulnesscoach du kan ha, säger Åsa Nilsonne, författare och professor i medicinsk psykologi.

Introducerade mindfulness

De flesta känner Åsa Nilsonne som deckarförfattaren till romanerna om polisen Monica Pedersen. En del tänker också på Åsa Nilsonne som kvinnan som var med och introducerade begreppet mindfullness i Sverige. Men få vet att hon numera också håller kurser i att äga hund.

– Jag vill få andra att upptäcka meningen med att ha hund, nämligen att man kan lära sig mer om sig själv!

När Åsa Nilsonne skaffade sin kinesiska nakenhund, Zelda, kom hon i kontakt med hundägarcoachen Memea Mohlin.

– Jag ville att Memea skulle lära mig att göra rätt från början, så att Zelda och jag skulle få det bra tillsammans. Memea gav mig sin bok ”Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund”. När jag läste den insåg jag att detta var som en instruktionsbok i mindfulness.

Gjorde en lista

Lilla Zelda ligger snällt på soffan bredvid sin matte, trots att vi är på ett kafé mitt i Stockholm.

– Det var viktigt för mig att Zelda skulle tycka om att gå på kafé, eftersom jag själv älskar att vistas i den här miljön. Därför har vi tränat mycket på det.

Åsa Nilsonne började med att fråga sig själv vad som var viktigt. Vilka beteenden ville hon lära Zelda?

När listan var klar, börjar hon, tillsammans med Memea Mohlin, träna in dem. Ett beteende i taget.

– Att dressera Zelda gav mig fördjupade insikter. Zelda kan ju inte tala, så jag var tvungen att fånga hennes uppmärksamhet på andra sätt. Jag gav henne all min uppmärksamhet. Det är det som mindfulness handlar om. Att medvetet rikta sitt fokus på det som är viktigast just i stunden, säger Åsa Nilsonne.

Skapade en kurs

Hon tyckte att den nya insikten var värd en bok och skrev ”Zelda och meningen med att ha en hund”. Tillsammans med Memea har hon nu även utvecklat ett kursprogram, som vänder sig till hundägare. Tillsammans förklarar Åsa och Memea varför det blir fel och missförstånd mellan hund och människa – och hur medveten närvaro kan vara ett verktyg för att rätta till missförhållandet.

Vi kommer snabbt in på ett problem som många hundägare brottas med: koppelträningen.

Många tycks tro att det är en medfödd egenskap hos hundar: att gå fint i koppel. De flesta upptäcker snart att det inte är så.

Tänker sig inte för

Vad gör man då? Eller som Åsa frågar: Hur närvarande var du i koppelträningen? Kanske ringde din telefon, du började tänka på middagen, stannade vid ett skyltfönster och ryckte lite då och då i kopplet? Inte särskilt ”mindfullt”.

– Många reflekterar inte över sitt eget beteende. De har tankarna på annat håll och tror att hunden kan tänka ”åh, nu såg matte en fin klänning i skyltfönstret och det är nog därför hon glömmer bort vår träning”, säger Memea.

För hunden blir ryckandet i kopplet helt ologiskt.

Men det går att ändra på, om man vill. Med hjälp av ett medvetet förhållningssätt kan man träna på att rikta uppmärksamheten, i detta fall till koppelträningen. Vid minsta tendens till att hunden drar iväg, görs en lätt korrigering med kopplet.

Gör en sak i taget

– Eftersom man har hela uppmärksamheten på hunden, hinner man upptäcka hundens beteende tidigt, långt innan den drar och sliter, säger Memea.

Åsa flikar in:

– När vi har tankarna på tusen saker samtidigt, lurar vi oss själva att tro att vi är effektiva. Genom att göra en sak i taget, slösar vi mindre energi. Det vi gör blir utfört med hög kvalitet.

Att träna en hund lite halvdant går alltså inte. Man måste bestämma sig. Precis som med mindfulness.

Memea Mohlin och Åsa Nilsonne

Memea Mohlin är Åsas hundägarcoach, som fick Åsa att inse att hunden är den bästa mindfulnesscoach en människa kan ha. Memea har också skrivit böckerna: ”Hur får jag hunden att...”, ”Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund”, ”Lydnadsboken: för träning och tävling” och ”Hundmöten”.

Åsa Nilsonne är psykiater, professor i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet, leg. psykoterapeut och handledare i kognitiv terapi. Hon är även en framgångsrik skönlitterär författare.

Åsas böcker, ett urval: ”Zelda och meningen med att ha hund” (2009) ”Mindfulness i hjärnan” (2009) ”Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro” (2007) .

Åsas deckare, ett urval: ”Tunnare än blod”, ”Ett liv att dö för”, ”Smärtbäraren” och ”Kyskhetsbältet”.

Veronica Linarfve

Följ ämnen i artikeln